Voorproefje op je bestralingsbehandeling door VR-bril

31 oktober 2022
Bron: Maastro

PERSOONLIJKE VIRTUAL REALITY BELEVING OM GEVOEL VAN ANGST OF ONZEKERHEID TE VERMINDEREN

Maastro introduceert ‘Virtual Reality’ (VR) in de kliniek waardoor het voor een patiënt mogelijk is om voorafgaand aan de bestralingsbehandeling zijn behandelproces te ervaren, alvast kennis te maken met de zorgprofessionals, de bestralingsruimte van binnen te zien en zo een idee krijgt wat er komen gaat. Allemaal, dankzij de VR-bril. Zo mindert het gevoel van angst voor het onbekende, met gevoel van onzekerheid. De eerste geluiden van gebruikers zijn positief. Daarmee blijkt de speciale ‘bril’ een waardevolle toevoeging op het gebied van zorginnovatie.

Zorg op maat

Virtual reality, ook wel virtuele (‘denkbeeldige’) werkelijkheid genoemd, berust op een computertechniek waarbij een realistische situatie wordt nagebootst in een gesimuleerde omgeving. Om deze situatie te ervaren, zet je de speciale VR-bril op. Deze zomer kwam de innovatie al goed van de grond met de introductie van zeven verschillende 360° video’s, elk voor aparte behandelgebieden. De patiënt krijgt een kijkje achter de schermen. Hij ervaart hoe de kliniek uitziet, ‘maakt kennis’ met de zorgprofessionals en ziet de bestralingsruimte. Vervolgens krijgt hij de mogelijkheid om specifiek in te zoomen op zijn behandelgebied. Wat gebeurt er tijdens een borst-, long-, prostaat- of hoofd-hals bestraling? Met deze op maat gesneden realistische films stemmen we de behoefte nog beter af op de zorgpaden en haken we aan op ‘personalised medicine’. Voor sommige- bestralingsbehandelingen, zoals bij hoofd-hals of hersenen, is het noodzakelijk dat de patiënt een masker krijgt, omdat hij bij iedere bestraling in exact dezelfde houding moet liggen. Ook het maken van het masker kan in de video worden bekeken.

Zorginnovatie

Patiënten die zeggen angstig of claustrofobisch te zijn voor de bestraling of de CT-scan, krijgen ondersteuning van een maatschappelijk werker met wie ze samen hun video, eerst op de computer, bekijken. Met de VR-bril wordt aansluitend de ervaring van het gehele behandelproces doormaken nog meer ‘levensecht’ beleefd. Hoe gaat het maken van een CT-scan in z’n werk, hoe de behandelruimte eruit, en zelfs hoe dicht het bestralingstoestel tot bij de patiënt komt, zijn vragen die vooraf worden beantwoord.

Naar de toekomst

Om te weten te komen of een gevoel van spanning of onzekerheid afneemt door het gebruik van de video’s en/of VR-bril, vraagt Maastro haar patiënten, ervaringen te delen, middels vragenlijsten. Om zo een goed beeld te krijgen of er een verschil zit in de mate van angst voor of na de ervaring met VR. Het innovatieproject is vorig jaar tot stand gekomen dankzij KWF Kankerbestrijding.

VR bril in kliniek

Maastro introduceert ‘Virtual Reality’ (VR) in de kliniek waardoor het voor een patiënt mogelijk is om voorafgaand aan de bestralingsbehandeling zijn behandelproces te ervaren, alvast kennis te maken met de zorgprofessionals, de bestralingsruimte van binnen te zien en zo een idee krijgt wat er komen gaat.