Werkgroep hoofd-halskanker ontvangt subsidie ontwikkeling keuzetools

13 januari 2022
Bron: Mumc+

Neus-maagsonde versus gastrostomie

Chemoradiotherapie (een combinatie van bestraling en chemotherapie) van een tumor in het hoofd-hals gebied geeft vaak tijdelijk problemen met de voedingsinname via de mond, wat het risico op ondervoeding verhoogt. Ondervoeding heeft een ongunstige invloed op de kwaliteit van leven, de ernst van bijwerkingen en op de overleving. Om ondervoeding te voorkomen is sondevoeding noodzakelijk bij een groot gedeelte van de patiënten. Sondevoeding kan worden gegeven via een neus-maagsonde of via een gastrostomie (sonde direct in de maag via de buikwand). Beiden hebben voor- en nadelen. Een gastrostomie wordt overwogen wanneer sondevoeding langer dan 4 weken nodig is. Recent is er door de onderzoekersgroep een voorspellingsmodel gepubliceerd waarmee de kans op sondevoedingsafhankelijkheid tijdens chemoradiotherapie berekend kan worden. Dit kan helpen in de keuze voor de soort sonde. De behandeling kan hierdoor nog persoonlijker worden afgestemd op de patiënt.

Keuzetools voor “Samen beslissen”

Het onderzoeksteam bestaande uit Frank Hoebers (Maastro), Rianne Willemsen (MUMC+), Remco de Bree (UMCU) en Annemieke Kok (UMCU), kreeg de subsidie toegekend om hulpmiddelen te ontwikkelen die patiënten en zorgverleners gaan ondersteunen in de keuze ten aanzien van de soort sonde. Deze keuzehulpen stimuleren daarmee het “samen beslissen” in de spreekkamer. De hulpmiddelen bestaan uit een consultkaart, een online keuzehulp en video’s met informatie over de voor- en nadelen van elke soort sonde. Medio 2022 zal gestart worden met dit project, waarbij zowel patiënten als zorgverleners bijdragen aan de invulling van de keuzehulpen.

In samenwerking met collega’s van het UMC Utrecht hebben leden van de Maastrichtse hoofd-halskanker werkgroep een subsidie van het Michel Keijzer Fonds ontvangen. Met deze subsidie van 50.000 euro worden keuzetools ontwikkeld en in gebruik genomen. Deze hulpmiddelen ondersteunen bij het maken van een gepersonaliseerde keuze voor de soort sonde (neus-maagsonde of gastrostomie) voor mensen met hoofd-halskanker die behandeld worden met chemoradiotherapie.