Leefwijze

Algemeen advies

Zoals elke medische behandeling heeft ook bestraling invloed op uw lichaam. Het is daarom raadzaam uw dagelijkse leven gedurende de behandeling aan te passen. Als algemene regel geldt dat u tijdens de bestralingsperiode normaal moet blijven eten en drinken. Daarnaast is het verstandig als u zichzelf de rust gunt die u voor uzelf nodig heeft.

Radiotherapie en voeding

Het kan niet helemaal voorkomen worden dat tijdens de bestralingsbehandeling ook omliggend gezond weefsel enigszins geïrriteerd raakt. Dit is niets waar u ongerust over hoeft te zijn. Voor het herstel van het gezonde weefsel heeft u veel voedingsstoffen en energie nodig. Daarom is het belangrijk dat u voldoende eet en drinkt zodat uw conditie op peil blijft. Sommige bijverschijnselen en de vermoeidheid kunnen echter uw eetlust juist verminderen. Zorg er in dat geval voor dat u toch voldoende blijft eten door bijvoorbeeld wat vaker tussendoor te eten.  

Als u voor de bestralingsbehandeling lang moet reizen, kunnen de normale etenstijden in het gedrang komen. Neemt u in dat geval wat eten en drinken mee. Voldoende drinken is ook heel belangrijk.

Diëtiste

In MAASTRO clinic zijn diëtisten aanwezig. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij voedingsproblemen die ontstaan door de behandeling, bij algemene vragen over goede voeding bij kanker of bij vragen over bijzondere voedingen.  

U kunt met de diëtiste in contact komen:  
•  op advies van de radiotherapeut-oncoloog
•  op advies van een radiotherapeutisch laborant of doktersassistente
•  op eigen verzoek. U kunt de doktersassistente of de laborant vragen een afspraak voor u te maken.

Mondhygiëniste

Bij bestraling van de keel, mond en/of hals is het heel belangrijk dat de conditie van uw mond voor en tijdens de behandeling zo goed mogelijk is. De mondhygiëniste kan u daarbij helpen en u leren de mond en het gebit zo goed mogelijk schoon te houden. Zo nodig zal de radiotherapeut-oncoloog u naar de mond-hygiëniste verwijzen. De mondhygiëniste houdt spreekuur in MAASTRO clinic. De afspraken worden liefst meerdere malen in de week vóór of na uw bestraling gepland. U hoeft er dus niet extra voor te komen. De mondhygiëniste zal u indien nodig een boekje met uitgebreide informatie overhandigen.

Volg ons op

linkedin youtube