Samen beslissen

Samen beslissen

Centrale doel in de strategie van MAASTRO clinic is "geïndividualiseerde radiotherapie". Patiënten krijgen vaak een stortvloed aan informatie. Soms zijn er verschillende behandelopties mogelijk, die al dan niet in combinatie kunnen worden uitgevoerd. Denk aan opereren, chemotherapie, bestraling of hormoonbehandeling. Welke behandeling het beste bij u past, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van risico’s en bijwerkingen, kans op betere kwaliteit van leven, kans op langer leven of op mogelijke genezing.   

Bij MAASTRO clinic helpt de radiotherapeut-oncoloog u de mogelijkheden en uw voorkeuren helder op een rijtje te krijgen. Daarnaast is MAASTRO clinic actief bezig met het ontwikkelen van voorspellingsmodellen. Dit doen wij samen met nationale en internationale samenwerkingspartners. Met deze modellen kunnen op basis van individuele kenmerken, zoals leeftijd en type tumor, de behandelresultaten van patiënten worden voorspeld. De modellen worden gebruikt voor het ontwikkelen van keuzehulpen. Deze keuzehulpen helpen patiënten de voor- en nadelen van verschillende behandelingen af te wegen en samen met de arts een gezamenlijke behandelkeuze te maken. 

Prostaatkanker
Samen met het Maastricht UMC+ en met urologen van verwijzende ziekenhuizen hebben we een keuzehulp voor prostaatkankerpatiënten ontwikkeld (www.treatmentchoice.info). Deze keuzehulp geeft de patiënt informatie over de verschillende behandelopties, bijwerkingen en risico’s. Bovendien krijgen artsen op deze manier beter inzicht in de wensen van hun patiënt. Het doel is ervoor te zorgen dat patiënten voldoende informatie hebben over de behandelmogelijkheden, zodat zij kunnen participeren in de besluitvorming rondom hun behandeltraject. De keuzehulp wordt momenteel binnen het reguliere zorgpad van MAASTRO clinic en Zuyderland uitgerold, om zo de kankerzorg in beide instituten te verbeteren.
Lees meer op onze nieuwspagina.  Zie ook het volgende artikel.

Longkanker
MAASTRO clinic werkt samen met zorgverzekeraar CZ, Tilburg University, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en VU Medisch Centrum aan een verbeterd zorgpad voor patiënten met longkanker. Het doel van dit zorgpad, My Best Treatment, is om de behandeluitkomsten voor een patiënt te voorspellen en vervolgens samen met hem de meest geschikte behandelmethode te bepalen.
Lees meer op onze nieuwspagina

Daarnaast is in samenwerking met de European Respiratory Society (ERS) een keuzehulp in ontwikkeling voor patiënten met longkanker stadium III. De keuzehulp onderscheidt twee behandelingen die door artsen worden voorgesteld: chirurgie en bestraling. De kenmerken van deze behandelingen, de bijwerkingen en de onderlinge verschillen komen aan bod. De keuzehulp helpt patiënten om samen met hun arts een weloverwogen besluit te nemen over hun behandeling. 
Lees meer op www.treatmentchoice.info.

Borstkanker
MAASTRO clinic werkt samen met Maastricht University en Antoni van Leeuwenhoek aan een Alpe d’HuZesproject voor het ontwikkelen en implementeren van keuzenhulpen bij borstkanker. Naast de reeds beschikbare borstkankerkeuzehulp (voor mammacarcinoom in een vroeg stadium) zijn er plannen voor keuzehulpen voor nazorg en voor de keuze wel/geen radiotherapie in specifieke situaties. 
Lees meer in onze nieuwsberichten: keuzehulp behandeling borstkanker en keuzehulp nazorg borstkanker.

Strottenhoofdkanker
Samen met het Nederlands Kanker Instituut (NKI) wordt gewerkt aan een keuzehulp voor patiënten met strottenhoofdkanker. De keuzehulp helpt te kiezen tussen twee door de arts voorgestelde behandelmogelijkheden, namelijk chirurgie of bestraling. De kenmerken van deze behandelingen, de bijwerkingen en de onderlinge verschillen komen aan bod.
Lees meer op www.treatmentchoice.info.

Landelijke campagne 'Samen beslissen'
In oktober is door minister Schippers de landelijke campagne ‘Samen Beslissen’ gelanceerd, gesteund door de Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Deze campagne is bedoeld om aandacht te geven aan het proces van samen beslissen in de spreekkamer.
Lees meer op de campagnewebsite www.begineengoedgesprek.nl.

Volg ons op

linkedin youtube