Bij Rene Berben werd begin 2018 prostaatkanker vastgesteld. Voor die tijd had hij eigenlijk nooit iets; hij kwam zelden of nooit bij zijn huisarts. Per toeval kwamen ze er achter dat bepaalde waarden in zijn bloed te hoog waren. Dat bracht de bal aan het rollen. “Ik heb enorm veel geluk gehad,” zegt Rene Berben. “Ik kan nu weer alles doen wat ik voorheen ook deed. Maar het had zo maar heel anders kunnen aflopen. Er zou meer aandacht moeten zijn dat mannen boven vijftig jaar zich regelmatig laten testen.”

Diagnose

Als mannen onder elkaar hadden ze het op het werk over prostaatkanker gehad. En dus, toen hij met zijn zoon bij de huisarts was, vroeg hij toch maar eens om op PSA te laten prikken. Dat was in december 2017 en die bloedwaarde bleek veel te hoog. Ook zijn huisarts schrok hiervan. Rene Berben werd daarom doorverwezen naar de uroloog Dr. Vandoninck in het Laurentius ziekenhuis te Roermond. Er volgden diverse antibioticakuren om te bekijken of het geen chronische ontsteking was. Uit de echo en biopsie bleek dat ik een lichte vorm van prostaatkanker had. “Maar stel nou dat ik niet even bloed had laten prikken? Dan hadden de gevolgen veel groter kunnen zijn. En dat had zo maar kunnen zijn, want er waren voorheen geen klachten en dus sta je er niet bij stil dat je misschien wel een vorm van kanker hebt.”

Samen beslissen

Rene Berben werd doorverwezen naar Maastro in Maastricht en kreeg een afspraak bij Dr. Ben Vanneste, radiotherapeut-oncoloog gespecialiseerd in prostaatkanker. Om de tumor verder te onderzoeken, volgden meer onderzoeken. Ook kreeg hij informatie mee over prostaatkanker. “Ik heb thuis alles goed doorgelezen. Er waren verschillende manieren om de tumor te behandelen. Die heb ik besproken met mijn uroloog in het Laurentius ziekenhuis in Roermond en met Dr. Ben Vanneste van Maastro. Ik had direct een voorkeur voor brachytherapie. Dat is een vorm van radiotherapie waarbij radioactief jodium middels zaadjes wordt ingebracht in de prostaat die de tumor inwendig bestralen. Samen hebben we uiteindelijk de beslissing genomen om inderdaad te kiezen voor brachytherapie.”

Rust

In mei 2018 ging Rene Berben in de ochtend naar Maastro voor de ingreep. Onder narcose werden de jodiumzaadjes ingebracht. “Ik heb er niets van gemerkt.

Rond 18.00 uur was ik weer thuis. De dagen erna heb ik zoveel mogelijk rust genomen. Na vier weken ben ik weer aan het werk gegaan. Eerst parttime, maar al snel ben ik fulltime gaan werken.” Vandaag is Rene Berben voorlopig voor de laatste keer bij Maastro. “Het is me allemaal reuze meegevallen. Ik doe nu ook weer alles zoals ik het voorheen ook deed. Ik merk niets van de jodiumzaadjes in mijn lichaam. Zij doen hun werk; mijn bloedwaardes zijn prima. De afgelopen tijd ben ik elke drie maanden op controle geweest bij Maastro. Over zes maanden ga ik op controle in mijn eigen ziekenhuis in Roermond en over een jaar kom ik weer terug bij Maastro. Ik vind de behandeling meer dan geslaagd en ben erg blij dat ik voor brachytherapie heb gekozen.”

Boodschap

Rene Berben heeft nog een boodschap aan zijn mannelijke leeftijdsgenoten. “Rond de vijftig jaar is het goed om zelf extra attent te zijn op je lichaam. Het kan geen kwaad om de PSA waarde periodiek te laten controleren bij de huisarts. Ik was er zo tijdig bij en heb erger kunnen voorkomen. Daar ben ik erg blij mee.”

 

X