Maastro streeft naar optimaal functiebehoud en kwaliteit van leven door nauwkeuriger te bestralen, door bestralingen te combineren met immunotherapie, en vooral ook door patiëntparticipatie en verdere implementatie van samen beslissen. In dit project zullen we bijwerkingen verminderen door innovaties die de bestralingsdosis verminderen op 1) het hart, 2) de hersenen en 3) de endeldarm. Door onze innovatieve werkwijze kunnen wij dergelijke nieuwe zorg snel implementeren. Het TZO-programma stelt ons in staat om onze toppositie te verduurzamen door onderzoek en innovatie te verbinden met strategische samenwerkingen en (data) infrastructuur.
Onderzoek loopt tot: augustus 31, 2024.
Behandelgebieden: longen, hoofd/hals en rectum
Project Visie: De projectvisie van van Maastro is dat we onze Topspecialistische functiekunnen verduurzamen door gericht te investeren in strategische samenwerkingen, een data-(onderzoeks)infrastructuur en een methodiek om aan te tonen dat onze innovaties kosten-efficiënt zijn en meerwaarde hebben voor de patiënt, de behandelaren en de zorginrichting. In de komende jaren willen we ook aantonen op welke manieren we innovaties versneld in de kliniek kunnen krijgen. Deze resultaten zullen we nationaal delen zodat ook anderen van deze kennis kunnen profiteren, en de kwaliteit van zorg kunnen verhogen. We kunnen dit alleen doen door gekwalificeerd personeel die op een efficiënte manier kennis en kunde opdoet van nieuwe technologie. We zullen hiervoor vernieuwende (agile) werkvormen gebruiken om dit duurzaam in te richten.
Project Patiëntenparticipatie: Patiëntenparticipatie is erg belangrijk voor Maastro. We zullen daarom in dit project een patiëntenparticipatieplan opstellen, waarbij we de richtlijnen van de Patiëntenfederatie Nederland zullen meenemen en nauw zullen samenwerken met patiëntenverenigingen van verschillende doelgebieden. Dit plan zal de basis leggen voor een duurzame samenwerking met patiënten en belangenbehartigers waarbij er op verschillende niveaus kan worden samengewerkt, al naar gelang de wens en de mogelijkheden van de betrokken partijen.
Project 1, Thorax: Dit project heeft als doel de schade aan het hart te verminderen door op een nieuwe manier de ademhaling stil te leggen tijdens de behandeling. We maken hierbij gebruik van een diepe inademingstechniek, waarbij bevochtigde lucht met 80% zuurstof ingeademd wordt , zodat de patiënt de adem langer in kan houden. Daarnaast worden modellen gemaakt waarmee de kans op hartschade voorspeld kan worden, m.b.v. artificiële intelligentie. Daarin wordt het effect van de bestralingsdosis op het ontstaan van hartschade meegenomen, samen met allerlei factoren die ook een verhoogd risico geven op hartschade (zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, suikerziekte en andere kankerbehandelingen).
Project 2, Hoofd-hals/ Hersenen: Dit project heeft als doel de schade aan het gezonde hersenweefsel te verminderen door gebruik te maken van protonen therapie. In dit project maken we gebruik van geavanceerde MRI (een magneet-scan, waarmee de verschillende hersengebieden zeer gedetailleerd in beeld gebracht kunnen worden) en uitgebreide cognitieve testen, waarmee bijvoorbeeld het geheugen onderzocht wordt, of het begrijpen van informatie, om beter in te schatten wat de gevolgen zijn van de stralingsdosis in het gezonde hersenweefsel.
Project 3, Bekken: Dit project heeft als doel landelijke richtlijnen te ontwikkelen voor het bepalen van het precieze gebied dat bestraald moet worden (doelvolume) bij lokale behandeling van endeldarm- en prostaatkanker. Maastro heeft de unieke, gepatenteerde Maastro-applicator ontwikkeld die een hoge bestralingsdosis heel lokaal op de resttumor kan afgeven, met zogenaamde HDR (High Dose Rate) brachytherapie, zodat het gezonde omringende darmweefsel zo goed mogelijk gespaard blijft. Deze innovatieve technologieën hebben tot doel te leiden tot minder bijwerkingen van de endeldarm, met minder operaties en /of noodzaak tot een stoma, en daardoor tot een betere kwaliteit van leven van patiënten.
Op basis van de resultaten van deze 3 onderzoeksprojecten zullen tevens big-data gebaseerde voorspellingsmodellen gebouwd worden, die voor iedere patiënt kan aangeven of de innovatieve therapie de kans op bijwerkingen zal verminderen, op een kosteneffectieve manier.
Initiatiefnemer: ZonMW
