Bij Maastro kunnen sinds enige maanden patiënten met hoofd-halskanker en borstkanker worden behandeld met protonentherapie. Voor beide patiëntengroepen wordt een planvergelijking gemaakt: voor fotonentherapie en protonentherapie. Hiervoor zijn landelijke protocollen vastgesteld. Naar verwachting zullen bij Maastro in de tweede helft van dit jaar de eerste patiënten worden behandeld met protonentherapie met hersentumoren en longkanker.

Klik hier voor de speciale nieuwsbrief (juli 2019) over protonen.

Om een planningsvergelijking aan te vragen voor een patiënt of als u andere vragen hebt over protonentherapie bij Maastro kunt u contact opnemen via telefoon: 043-088 445 56 00 met:

dr. Frank Hoebers, radiotherapeut-oncoloog (hoofd-halskanker)

De eerste patiënt met hoofd-halskanker werd bestraald met protonen bij Maastro afgelopen februari. Het resultaat van een jarenlang traject. “Het is een bijzonder moment in mijn carrière,” stelt dr. Frank Hoebers, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro. “We zijn dan al met ons team maanden bezig om op basis van planvergelijk de eerste patiënt te selecteren. Het protonenplan moet immers in dit specifieke geval een essentieel beter resultaat laten zien dan bestraling met fotonen.”

dr. Karolien Verhoeven, radiotherapeut-oncoloog (borstkanker)

Protonentherapie kan bij borstkanker vooral voordeel opleveren als het hart in de buurt ligt van het te bestralen gebied. Het verlaagt de kans op het ontwikkelen van een hartinfarct in de jaren na de behandeling “We passen deze nieuwe vorm van bestralen toe als het risico op een toekomst hartinfarct met meer dan 2% vermindert,” aldus dr. Karolien Verhoeven, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro.