Hoofd-hals update

Reactie patiënt

Behandeld patiënt De heer R. Liang (Nasofarynxcarcinoom) 35 bestralingen en een wekelijkse chemokuur ook in Maastricht, eerste patiënt verwezen vanuit Arnhem).

Meneer Liang is erg goed opgeknapt en al op controle geweest. Hij geeft aan dat de dokters erg tevreden zijn over het resultaat en hij is erg te spreken dat hij veel minder bijwerkingen heeft dan hij zou hebben gehad met de standaardfotonenbestralingen. “Ondanks dat het traject erg zwaar was om wekelijks vanuit Brabant te reizen voor de chemokuur en de reeks van 35 bestralingen, ben ik toch erg tevreden over het resultaat van protonenbehandeling. Ook ben ik blij dat ik ervoor in aanmerking kwam”, aldus heer Liang.

Behandeld patiënt Mevrouw Bastiaans (hypopharynxcarcinoom), verwezen vanuit Radboud UMC. Gedurende 7 weken kreeg zij dagelijks chemo en protonenbestraling

Mevrouw Bastiaans (hypopharynxcarcinoom), hoofd-hals patiënte, werd verwezen vanuit Radboud UMC. Zij onderging vorige zomer bij Maastro de protonenbehandeling; gedurende 7 weken kreeg zij wekelijks chemo en dagelijks bestraling.

“Het ondergaan van en chemo en bestraling is sowieso zwaar, maar ik heb bewust gekozen voor protonentherapie omdat ik vanuit Radboud UMC en Maastro werd geïnformeerd dat ik minder risico’s op bijwerkingen zou hebben”.  Mevrouw Bastiaans bevestigt dat voor haar de grote meerwaarde is dat er inderdaad maar heel weinig zijn opgetreden. Ze heeft eigenlijk alleen veel minder speeksel. Zij voelt nu zich heel goed en ook tijdens het hele behandelproces ging het goed. In de eerste weken kwam ze zelfs met eigen vervoer, maar na 4 weken behandeling is ze wel in Maastricht verbleven. De afstand van haar woonplaats naar Maastricht was niet fijn maar ze had het graag ervoor over. Daarbij is de duur van de protonenbehandeling zelf langer (duur in totaal 45 minuten) dan de fotonenbehandeling. Als iemand met claustrofobie keek ze hier erg tegenop, maar met rustgevende medicatie op doktersadvies kon ze behandeling goed doorstaan. Daarbij geeft ze aan dat de radiotherapeutisch laboranten haar continu goed bijstonden en haar informeerden wat er stond te gebeuren. Tot slot heeft ze het zeer prettig ervaren dat bij Maastro rekening werd gehouden met planning van haar bestraling zodat ze zelf ook kon aangeven om bijvoorbeeld een keer in de avond bestraald te worden.