Wat is protonentherapie

Protonentherapie is een behandeling van kanker met een speciaal soort straling. Het is een vorm van uitwendige bestraling. Met protonentherapie is de kans op bijwerkingen bij sommige vormen kanker kleiner.

Wat is protonentherapie?

Protonentherapie maakt het mogelijk om heel nauwkeurig te bestralen met een hoge dosis. Deze nieuwe bestralingstechniek wordt ingezet als uitwendige bestralingstechniek om tumoren in het lichaam te bestrijden. Het maakt gebruik van geladen kerndeeltjes (protonen) die heel gericht bijna al hun energie afgeven in de tumor. De energie-afgifte van protonen is anders dan van de standaard uitwendige bestraling (met fotonen).

Voor meer achtergrond informatie over protonentherapie, verwijzen wij u ook graag naar de informatie op kanker.nl. Deze informatie is tot stand gekomen met medewerking van: Drs. Anne van den Hoek, radiotherapeut-oncoloog, UMCG Groningen en Dr. Judith van Loon, radiotherapeut-oncoloog, Maastro Maastricht.

Precisiebestraling

Protonentherapie zorgt door de precisiebestraling voor minimale schade rondom aan gezonde organen rondom de tumor en maximale schade aan de tumor. Dit is met name van belang bij tumoren die zich vlak bij kwetsbare organen bevinden. Tijdens de bestraling hoort u uitsluitend het geluid van de apparatuur. Verder ruikt, voelt en ziet u niets van de bestraling. U kunt wel het draaien van het toestel zien en horen. Tijdens de bestraling bent u alleen in de ruimte. De laboranten zien u via een camera en u kunt met hen praten via het intercomsysteem.

Positieve resultaten protonenbestraling

Protonentherapie zorgt ervoor dat er minder (late) bijwerkingen optreden doordat gezond weefsel wordt gespaard. Daardoor wordt de kans op bijwerkingen en de ontwikkeling van nieuwe tumoren kleiner. De kans op bijwerkingen is afhankelijk van het soort kanker en de ligging van de tumor. Uw specialist bespreekt met u de mogelijke winst van protonentherapie voorafgaand aan de behandeling.