Drs. L.M. (Lieke) in 't Ven

BIG-nummer: 09920631201

In 2015 ben ik afgestudeerd als arts aan de Universiteit van Maastricht. Sindsdien ben ik werkzaam bij Maastro clinic. Ik ben hier begonnen als radiotherapeut in opleiding en sinds april 2020  ben ik werkzaam als specialist radiotherapeut-oncoloog. In mijn klinische werk richt ik me vooral op het behandelen van tumoren van de borst, endeldarm en de longen. Tevens behandel ik veel patiënten waarbij er geen genezende opties meer zijn (palliatie). In alle behandelingen vind ik het belangrijk om samen met de patiënt de voor- en nadelen van de behandeling af te wegen om samen tot goede vervolgstappen te komen. Hierbij staat kwaliteit van het leven voorop. Omdat kwaliteit van leven niet voor iedereen hetzelfde betekent, is ieder gesprek uniek en zijn alle behandelingen individueel bepaald.

Naast patiëntenzorg houd ik me bezig met wetenschappelijk onderzoek. Dit doe ik op het gebied van neuro-oncologie. De focus van het onderzoek ligt op het voorspellen en beperken van late bestralingsschade bij patiënten die behandeld worden voor hersentumoren. Zo hebben we bijvoorbeeld een model ontwikkeld om plekken van haaruitval te voorspellen en zichtbaar te maken voor patiënten voordat ze starten met bestraling.
Daarnaast ben ik actief betrokken bij het onderwijs van jongere collega’s. Ik geef les binnen verschillende onderwijsblokken van de opleiding geneeskunde en ik vind het leuk om radiotherapeuten in opleiding en co-assistenten met interesse voor de radiotherapie te begeleiden.

Als radiotherapeut-oncoloog ben ik lid van verschillende wetenschappelijke verenigingen en commissies waaronder Commissie kwaliteit van de NVRO en het Landelijk Platform Palliatie en Radiotherapie (LPPR). Via deze verenigingen proberen ik, en wij als beroepsgroep als geheel, kwaliteit van onze behandelingen te waarborgen, onze kennis te delen en zo de behandeling van tumoren wereldwijd continu te verbeteren.

X