Protonentherapie toegankelijk voor iedereen
Protonentherapie bij Maastro is op alle fronten gegroeid: meer patiënten, nieuwe indicaties, meer verwijzingen, meer mensen ingewerkt op protonentherapie. Judith van Loon (radiotherapeut-oncoloog en co-bestuurder) en Geert Bosmans (manager Fysica) zien vooral een volwassen team dat vanuit routine opereert en meer aankan. Dat maakt het mogelijk om in een rustiger gemoed met vertrouwen te werken en protonentherapie te verduurzamen zodat het voor de geïndiceerde gebieden voor patiënten toegankelijk wordt die daarvoor in aanmerking komen.
Nieuwe indicaties
Zaadbalkanker en door bestraling geïnduceerde tumoren bij borstkanker zijn twee voorbeelden van nieuwe gebieden waarbij protonentherapie afgelopen jaar voor het eerst bij Maastro is toegepast. “Er komt veel kijken bij zo’n nieuwe indicatie”, aldus Judith. “Het gaat immers niet alleen om de technische aspecten en het juist afstellen van het protonenapparaat. Er wordt eveneens veel tijd besteed aan het ontwikkelen van nieuwe protocollen en het inlichten van verwijzers over de nieuwe mogelijkheden.”
Stabiele machine
Bij de start van het protonencentrum had de techniek nog wel eens kinderziektes, maar terugkijkend valt Geert op hoe stabiel het protonenapparaat gedurende het gehele jaar 2022 is geweest. “We hebben nauwelijks te maken gehad met technische storingen”, vertelt hij. “En als er iets onverwachts gebeurt, hebben we meer rust en vertrouwen in hoe we het oplossen. Het is nu gewoon een stabiele machine die nog maar weinig verrassingen voor ons en de leverancier Mevion heeft. Daarnaast werken we met een groter team: er zijn in de loop van het jaar meer radiotherapeuten en laboranten bij betrokken. Ook zijn we overgegaan tot het opleiden van eigen ingenieurs. We kiezen daarmee voor een hybride model voor het onderhoud van de protonenapparatuur; naast onze eigen mensen blijven we namelijk gebruik maken van de ingenieurs van Mevion.”
Zuidoost-Nederland
Vanuit haar nieuwe rol als lid van de Bestuursraad onderhoudt Judith nu de externe contacten met de verwijzende instituten in Zuidoost-Nederland. “Nog steeds is het aantal patiënten uit Limburg duidelijk in de meerderheid”, stelt Judith. “Maar sinds vorig jaar zien we dat de stijgende lijn doorzet van het aantal patiënten dat we ontvangen voor protonentherapie van buiten de Limburg, dus vanuit geheel Zuidoost-Nederland. We timmeren hard aan de weg om te zorgen dat protonentherapie een reguliere behandeling wordt voor kankerpatiënten. Dat vinden we belangrijk.”
Ondersteuning
Om het zorgpad verder te optimaliseren en barrières weg te nemen voor de patiënten van buiten Limburg, is Maastro samen met de instituten in Arnhem en Nijmegen een extra doelmatigheidsproject gestart, gesubsidieerd door ZonMw. “We zien toch nog dat onze procedures en systemen minder goed zijn afgestemd op de systemen van de verwijzers buiten Limburg ”, stelt Geert. “Onze patiëntplanners zijn veel tijd kwijt om voor deze patiënten de verwijsgegevens uit de verschillende ziekenhuissystemen te halen. Om voor de patiënt het verwijsproces soepeler te laten verlopen, hebben we ook een protonen patiëntbegeleider aangesteld. Zij kan allerlei zaken oppakken die er - naast het medische traject – komen kijken bij protonentherapie, vooral voor die patiënten die niet in de buurt van Maastricht wonen. Zij kan bijvoorbeeld contact opnemen met de zorgverzekeraar voor de vervoerskosten of helpen een accommodatie te regelen.”
Toegankelijk
Om protonentherapie verder te bestendigen, is het belangrijk om de patiënt te ontzorgen. “We willen dat het een reguliere behandeling wordt binnen radiotherapie voor de geïndiceerde gebieden. Dat het voor iedereen toegankelijk is, ook voor die patiënten die wat verder weg van Maastro wonen. Dat betekent dat we in alles rekening houden met verdere groei; technisch, procesmatig en ook qua organisatie. We willen klaar staan voor iedere nieuwe patiënt.”