Protonentherapie bij lymfeklierkanker

Als u te maken heeft met lymfeklierkanker (Hodgkinlymfoom of non-Hodgkinlymfoom) ter hoogte van of in de borstkas en bestraling overweegt als behandeling, dan bent u hier op de juiste plek. Protonentherapie kan voor u een veelbelovende optie zijn. Onze deskundige teams zijn er om u te begeleiden en te ondersteunen op uw reis naar herstel.

Lees hier hoe protonentherapie een verschil kan maken in uw behandeling en herstel. Samen kijken we naar de beste mogelijkheden voor uw situatie.

Voorbereiding

Om de protonentherapie voor te bereiden, nodigen wij u na verwijzing uit voor een intakegesprek bij Maastro in Maastricht. Wij bespreken hierin met u hoe uw behandeling eruit zal zien en hoeveel keer u bestraald gaat worden. Ook bespreken we met u het specifieke doel van de behandeling, het verschil ten opzichte van de standaard röntgenbestraling (fotonen) en wat mogelijk de bijwerkingen kunnen zijn. Aansluitend aan het intakegesprek maken we twee nieuwe CT-scans voor het definitieve protonenplan. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied bepalen. Mocht u twee intakegesprekken hebben (voor én na de chemotherapie): we kunnen ná de chemotherapie pas bepalen of u in aanmerking komt voor protonentherapie. In principe starten de meeste patiënten binnen een tot anderhalve week met de protonenbestralingen.

Bestralingen

Tijdens de protonenbehandeling voor het lymfoom wordt het doelgebied 10, 15, 18 of 20 keer bestraald, 1 keer per dag gedurende 2 tot 4 weken. De bestralingen kunnen plaatsvinden van maandag tot en met zaterdag bij Maastro. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. De bestraling duurt maar een paar minuten en u voelt er niets van. Een behandeling duurt in totaal 30 tot 60 minuten. Hierbij zijn de voorbereidingen en controles meegerekend.

Bijwerkingen / adviezen

Alle behandelmethodes kennen een aantal bijwerkingen. Hoeveel bijwerkingen u krijgt en hoe ernstig die zijn, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar informeert u hierover. Zo nodig krijgt u adviezen om de bijwerkingen te verminderen. Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.  

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u zich vermoeider voelt dan normaal. Hoe vermoeid u bent, hangt ook af van uw situatie en conditie. Moeheid duurt minder lang als u regelmatig beweegt. Overige klachten die regelmatig optreden zijn slikklachten, hoesten en een huidreactie. Dit zijn bijwerkingen die ook kunnen optreden bij een fotonenbehandeling. Na de bestralingsbehandeling kunnen de klachten nog een paar weken duren. Tijdens de bestralingsbehandeling wordt u door uw radiotherapeut begeleid.

Controleafspraken

Tijdens uw behandeling hebt u wekelijks een controleafspraak met uw behandelend radiotherapeutoncoloog bij Maastro. Wij proberendeze zoveel mogelijk aansluitend aan de bestraling te plannen, bij voorkeur bij uw eigen behandelaar. De arts bekijkt dan hoe het met u gaat. Klachten, problemen of eventuele opmerkingen kunt u dan bespreken. Na de bestralingen blijft u onder controle bij Maastro (meestal zijn dit belafspraken) tot vijf jaar na de behandeling. Afhankelijk van uw leeftijd en waar u precies op bestraald bent, zullen wij u adviseren over de screening op late effecten. Dit kan op de BETER-poli. Deze BETER-poli is in Maastro en meestal ook in uw eigen regio te vinden. De overige afspraken en controles vinden plaats bij de hematoloog in uw eigen ziekenhuis.

Delen