Voor patiënten

Wie bij Maastro aanklopt voor protonenbehandeling heeft als topprioriteit ‘overleven’, liefst met minimale bijwerkingen. Hoe preciezer we de tumor bestralen, hoe kleiner de kans dat we gezonde cellen beschadigen en hoe groter de kans dat we organen niet beschadigen. Zo blijft uw kwaliteit van leven behouden. Hoe u zich voelt is belangrijk in de relatie tussen overleven en kwaliteit van leven. Daarom is er bij Maastro voor elke patiënt veel persoonlijke aandacht.
Wanneer protonentherapie
In overleg met Maastro zal uw specialist uit uw eigen ziekenhuis beslissen of u in aanmerking komt voor standaard bestraling of protonentherapie.
Behandelgebieden
Protonentherapie wordt bij Maastro toegepast bij:
- Tumoren aan de schedelbasis. Oogtumoren behandelt Maastro niet, maar daarvoor kunt u terecht bij Holland PTC.
- Sommige gevallen van borstkanker, hoofd-halskanker, slokdarmkanker, lymfeklierkanker, longkanker en hersentumoren waarbij protonen de omliggende gezonde organen beter kunnen sparen.
- Patiënten met zaadbalkanker van 50 jaar of jonger, waarbij protonentherapie de ontwikkeling van een tweede kanker kan voorkomen.
- Patiënten die deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek waarin de voordelen van protonentherapie worden onderzocht.
Verschil protonen - fotonen
Fotonentherapie maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen. Bij protonentherapie stopt de straling grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is gunstig voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel. Wij begrijpen dat het maken van behandelingskeuzes een belangrijk en soms complex proces is. Daarom staan wij klaar om u te voorzien van de informatie die u nodig heeft, zodat u samen met uw behandelend arts weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw zorgtraject.
Fotonen
Maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen.

Protonen
Stopt de straling grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is gunstig voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel.

Behandelgebieden
Overige behandelgebieden:
- Borstkanker
- Hoofd-halskanker
Planningsvergelijking
Wat is een planningsvergelijking
Bij het bekijken van uw behandelopties is het belangrijk om te bepalen welke behandeling het meeste voordeel biedt. Daarom stellen we altijd een planningsvergelijking op. Dit plan vergelijkt het fotonenplan van uw verwijzende ziekenhuis met ons speciaal ontworpen protonentherapieplan. Met deze vergelijking kunnen we het verschil in het risico op bijwerkingen berekenen. Als dit verschil voldoet aan de criteria van het Landelijk Indicatie Protocol Protonentherapie, komt u in aanmerking voor behandeling met protonentherapie.
De behandeling met protonen wordt alleen vergoed door de verzekering als de planningsvergelijking laat zien dat protonentherapie de beste behandeling voor uw is. Uw behandelend specialist kan ons vragen om een planningsvergelijking te maken. Aarzel niet om uw specialist te vragen om meer informatie over protonentherapie en de mogelijkheid tot een verwijzing.
We staan klaar om u te begeleiden op uw reis naar de beste behandeling met protonentherapie. Samen zorgen we voor uw welzijn en herstel.
Praktische Zaken
Bij Maastro begrijpen we dat uw reis naar en verblijf bij ons centrum een belangrijk onderdeel van uw behandeling is. We staan klaar om u hierbij te ondersteunen en adviseren u graag. Hieronder vindt u nuttige informatie over vervoer en verblijf.
Uw zorgverzekeraar vergoedt uw reiskosten van en naar Maastro. Indien de enkele reisafstand meer dan 200 kilometer bedraagt, dient u vooraf toestemming te vragen aan uw zorgverzekeraar. Hierbij geldt een eigen bijdrage. Onze receptie helpt u bij het aanvragen van de deze machtiging.
Als u gebruik maakt van zittend ziekenvervoer, wordt dit volledig vergoed met een eigen bijdrage. Het is belangrijk dat u een "machtiging zittend ziekenvervoer" aanvraagt bij uw zorgverzekering en een taxi kiest die een contract heeft met uw verzekeraar.
Als het voor u niet mogelijk is om dagelijks heen en weer te reizen, kunt u ervoor kiezen om in de buurt van Maastro te logeren. Dit geldt ook voor uw naasten. U kunt gebruik maken van de logeerkostenvergoeding. Onze patiëntenbegeleider protonen, Anja Scheufen of Edith Bongaerts, staat klaar om u hierbij te helpen.
De vergoedingen zijn afhankelijk van uw verzekeringspakket. Neem contact op met uw zorgverzekering voor precieze informatie. Onze patiëntenbegeleider helpt u graag bij eventuele vragen. U kunt zelf de declaratie van deze kosten indienen bij uw zorgverzekering.
Als u het reizen zwaar vindt en erover nadenkt om in de buurt van Maastro te blijven tijdens uw behandeling, kunnen wij u adviseren bij het vinden van een geschikte accommodatie. De meeste zorgverzekeraars bieden mogelijkheden voor vergoeding van reis- en verblijfskosten. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij onze Patiëntenbegeleider Protonen.
Contact
Neem voor praktische zaken gerust contact op met onze patiëntenbegeleiders Anja Scheufen of Edith Bongaerts via:
- E-mail: patientbegeleiderprotonen@maastro.nl
- Telefoon: 088 44 55 600
Wij staan voor u klaar om uw verblijf bij Maastro zo comfortabel en zorgeloos mogelijk te maken.
Protonentherapie bij Maastro - een kijkje achter de schermen