Voor patiënten

LR Maastro Wachtruimte 117 2

Wie bij Maastro aanklopt voor protonenbehandeling heeft als topprioriteit ‘overleven’, liefst met minimale bijwerkingen. Hoe preciezer we de tumor bestralen, hoe kleiner de kans dat we gezonde cellen beschadigen en hoe groter de kans dat we organen niet beschadigen. Zo blijft uw kwaliteit van leven behouden. Hoe u zich voelt is belangrijk in de relatie tussen overleven en kwaliteit van leven. Daarom is er bij Maastro voor elke patiënt veel persoonlijke aandacht.

Wanneer protonentherapie

In overleg met Maastro zal uw specialist uit uw eigen ziekenhuis beslissen of u in aanmerking komt voor standaard bestraling of protonentherapie.

Behandelgebieden

Protonentherapie wordt bij Maastro toegepast bij:

  • Tumoren aan de schedelbasis. Oogtumoren behandelt Maastro niet, maar daarvoor kunt u terecht bij Holland PTC.
  • Sommige gevallen van borstkanker, hoofd-halskanker, slokdarmkanker, lymfeklierkanker, longkanker en hersentumoren waarbij protonen de omliggende gezonde organen beter kunnen sparen.
  • Patiënten met zaadbalkanker van 50 jaar of jonger, waarbij protonentherapie de ontwikkeling van een tweede kanker kan voorkomen.
  • Patiënten die deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek waarin de voordelen van protonentherapie worden onderzocht.

Verschil protonen - fotonen

Fotonentherapie maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen. Bij protonentherapie stopt de straling grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is gunstig voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel. Wij begrijpen dat het maken van behandelingskeuzes een belangrijk en soms complex proces is. Daarom staan wij klaar om u te voorzien van de informatie die u nodig heeft, zodat u samen met uw behandelend arts weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw zorgtraject.

Fotonen

Maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen.

Fotonen visual

Protonen

Stopt de straling grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is gunstig voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel.

Protonen visual

Overige behandelgebieden:

  • Borstkanker
  • Hoofd-halskanker

Planningsvergelijking

Wat is een planningsvergelijking

Bij het bekijken van uw behandelopties is het belangrijk om te bepalen welke behandeling het meeste voordeel biedt. Daarom stellen we altijd een planningsvergelijking op. Dit plan vergelijkt het fotonenplan van uw verwijzende ziekenhuis met ons speciaal ontworpen protonentherapieplan. Met deze vergelijking kunnen we het verschil in het risico op bijwerkingen berekenen. Als dit verschil voldoet aan de criteria van het Landelijk Indicatie Protocol Protonentherapie, komt u in aanmerking voor behandeling met protonentherapie.

De behandeling met protonen wordt alleen vergoed door de verzekering als de planningsvergelijking laat zien dat protonentherapie de beste behandeling voor uw is. Uw behandelend specialist kan ons vragen om een planningsvergelijking te maken. Aarzel niet om uw specialist te vragen om meer informatie over protonentherapie en de mogelijkheid tot een verwijzing.

We staan klaar om u te begeleiden op uw reis naar de beste behandeling met protonentherapie. Samen zorgen we voor uw welzijn en herstel.

Praktische Zaken

Bij Maastro begrijpen we dat uw reis naar en verblijf bij ons centrum een belangrijk onderdeel van uw behandeling is. We staan klaar om u hierbij te ondersteunen en adviseren u graag. Hieronder vindt u nuttige informatie over vervoer en verblijf.

Contact

Neem voor praktische zaken gerust contact op met onze patiëntenbegeleiders Anja Scheufen of Edith Bongaerts via:

  • E-mail: patientbegeleiderprotonen@maastro.nl
  • Telefoon: 088 44 55 600

Wij staan voor u klaar om uw verblijf bij Maastro zo comfortabel en zorgeloos mogelijk te maken.

Delen

Protonentherapie bij Maastro - een kijkje achter de schermen