Voor patiënten

LR Maastro Wachtruimte 117 2

Wie bij Maastro aanklopt voor protonenbehandeling heeft als topprioriteit ‘overleven’, liefst met minimale bijwerkingen. Hoe preciezer we de tumor bestralen, hoe kleiner de kans dat we gezonde cellen beschadigen en hoe groter de kans dat we organen niet beschadigen. Zo blijft uw kwaliteit van leven behouden. Hoe u zich voelt is belangrijk in de relatie tussen overleven en kwaliteit van leven. Daarom is er bij Maastro voor elke patiënt veel persoonlijke aandacht.

Wanneer protonentherapie

In overleg met Maastro beslist uw specialist uit uw eigen ziekenhuis of u in aanmerking komt voor standaard bestraling of protonentherapie.

Verschil protonen - fotonen

Fotonentherapie maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen. Bij protonentherapie stopt de straling grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is gunstig voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel. Wij begrijpen dat het maken van behandelingskeuzes een belangrijk en soms complex proces is. Daarom staan wij klaar om u te voorzien van de informatie die u nodig heeft, zodat u samen met uw behandelend arts weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw zorgtraject.

Fotonen

Maakt gebruik van röntgenstraling. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen.

Fotonen visual

Protonen

Stopt de straling grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is gunstig voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel.

Protonen visual

Planningsvergelijking

Bij het kiezen van de beste behandeling voor u, bekijken we zorgvuldig de opties. We maken een vergelijking tussen het standaard bestralingsplan van uw huidige ziekenhuis en ons speciaal ontworpen protonentherapieplan. Deze vergelijking helpt ons om het verschil in bijwerkingen te berekenen. Als dit verschil voldoet aan de criteria die zijn vastgesteld in het Landelijk Indicatie Protocol Protonentherapie, komt u in aanmerking voor protonentherapie.

Het is belangrijk om te weten dat protonentherapie alleen wordt vergoed door uw verzekering als de vergelijking aantoont dat dit de beste behandeling voor u is. Uw behandelend specialist kan ons vragen om deze vergelijking te maken. Voel u vrij om uw specialist te vragen om meer informatie over protonentherapie en of het voor u een geschikte optie is.

Wij zijn er om u te begeleiden op uw reis naar de beste behandeling met protonentherapie. Hoe een planningsvergelijking in zijn werk gaat en welke stappen u hierbij doorloopt, ziet u in dit overzicht.

Delen

Protonentherapie bij Maastro - een kijkje achter de schermen