Protonentherapie bij longkanker
Nauwkeurig bestraling met protonen
Een vernieuwende behandeling bij longkanker is protonentherapie. Protonen zijn heel kleine, positief geladen deeltjes. Bij bestraling met protonen kunnen we de tumor heel nauwkeurig behandelen. Wij kunnen de snelheid van de protonen exact instellen en heel precies bepalen hoe diep ze het lichaam ingaan. De protonen geven hun straling af in de tumor en daarna verliezen ze hun energie.
Hierdoor wordt er minder gezond weefsel om de tumor heen geraakt. Omdat hierdoor de gezonde cellen en organen gespaard blijven, wordt de kans op bijwerkingen kleiner. Dat kan positieve gevolgen hebben voor uw dagelijkse doen en laten en uw kwaliteit van leven vergroten.
Protonentherapie wordt alleen gegeven als u nog kunt genezen.
Wie komt in aanmerking voor protonentherapie bij longkanker?
De meeste mensen met longkanker worden bestraald met fotonen. Soms liggen de tumor of de klieren die bestraald moeten worden zodanig dat hiermee de dosis op het hart, de longen of de slokdarm aanzienlijk is. In die gevallen is bestraling met protonen misschien een betere keuze. Protonen geven namelijk de meeste straling direct in de tumor af en daarna verliezen ze hun kracht. Daardoor worden omliggende weefsels en organen minder geraakt en wordt de kans op bijwerkingen kleiner.
Om te onderzoeken of dat risico met protonentherapie in uw geval kleiner wordt, maken wij een planningsvergelijking. Uw behandelend specialist kan ons vragen om deze vergelijking te maken.
De planningsvergelijking
In een planningsvergelijking vergelijken we de twee bestralingsplannen: het fotonenplan en het protonenplan. Een planningsvergelijking toont aan of het risico op bijwerkingen kleiner is met protonentherapie. In deze plannen staat het aantal bestralingen dat nodig is, welke dosis straling nodig is en uit welke richting de bestraling komt.
Hoe een planningsvergelijking tot stand komt en hoe lang dit duurt, leest u op onze pagina over de planningsvergelijking bij protonentherapie.
De behandeling
De planningsvergelijking heeft laten zien dat u voordeel heeft van protonentherapie. En u heeft de beslissing genomen dat u bestraald wilt worden met protonen.
Voorbereiding
Voordat we starten met de behandeling, heeft u een intakegesprek met de radiotherapeut-oncoloog die u gaat behandelen. In dat gesprek bespreken jullie onder andere:
- het doel van de behandeling
- hoe de behandeling eruit ziet
- hoeveel bestralingen u krijgt
- het verschil tussen fotonen en protonen
- eventuele bijwerkingen
CT-scan
Na het gesprek met onze radiotherapeut-oncoloog maken we een CT-scan. Met deze scan kunnen we een gedetailleerd bestralingsplan maken. De radiotherapeut zal samen met de laboranten bekijken wat de beste houding is om de scan en de bestraling uit te voeren.
In sommige gevallen maken we gebruik van contrastvloeistof. Deze krijgt u via een infuus in uw arm toegediend. Omdat het belangrijk is te weten hoe het gebied van de longen, de andere organen, het weefsel en de tumor beweegt, krijgt u een bandje om uw middel om die beweging te meten.
Als het nodig is om - uit voorzorg - ook uw hoofd te bestralen, maken we ook een masker. Dit masker draagt u elke bestraling. Zo ligt uw hoofd heel stil en zijn we er zeker van dat de bestraling steeds op dezelfde plaats gebeurt.
Bestralingsplan
Met alle gegevens en de CT-scan gaan we aan de slag. De computer maakt nauwkeurige berekeningen voor het bestralingsplan. Protonenbehandeling is een uiterst secure manier van behandelen. Meerdere medewerkers voeren dan ook verschillende controles uit. Na ongeveer een werkweek begint u met uw eerste bestraling.
Aantal bestralingen
Voor uw behandeling van longkanker zijn 20 tot 30 bestralingen nodig in een periode van 3 tot 6 weken. U krijgt 1 of 2 bestralingen per dag.
Wij bestralen van maandag tot en met zaterdag. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond.
De bestraling
De eerste bestraling
Op de dag van de eerste bestraling halen we u op in de wachtruimte. U gaat met de medewerker naar de bestralingsruimte. U gaat liggen op de bestralingstafel en de medewerkers zorgen ervoor dat u goed ligt en in de juiste positie ligt. Zij voeren verschillende controles uit en verlaten dan de bestralingsruimte.
U bent dan alleen in de ruimte, maar u kunt gewoon tegen de medewerkers praten. Zij horen en zien u via beeldschermen en intercoms.
Hoe lang duurt de bestraling?
U bent ongeveer 20 tot 25 minuten in de bestralingsruimte. Deze tijd hebben we nodig om u in de goede positie te leggen,controles uit te voeren en de bestraling te geven. De bestraling zelf duurt maar een paar minuten.
Wat voel ik van de bestraling?
Van de behandeling voelt u niets. U hoort alleen het draaien van het bestralingstoestel.
Vervolgafspraken en controles
Na uw eerste eerste bestraling komt u op de afgesproken dagen naar Maastro.
Tijdens uw behandeling hebt u iedere week een controleafspraak met uw arts bij Maastro. Hij of zij bekijkt dan hoe het met u gaat. Heeft u klachten, dan bespreek u die met uw arts. Deze afspraken proberen wij zoveel mogelijk aansluitend aan uw bestraling te plannen.
In de periode van bestralingen zult u ook regelmatig een CT-scan krijgen. Dit doen we om te controleren of de bestraling nog steeds op de goede plek komt. We zien op deze scans niet of de behandeling aanslaat of effect heeft op de tumor. Het is mogelijk dat we het bestralingsplan een beetje moeten aanpassen. Als dit zo is, hoort u dat bij de eerstvolgende controle.
Ik krijg ook chemotherapie. Kan ik dat combineren?
Als u tegelijk met de bestraling ook chemotherapie krijgt, bespreekt uw eigen longarts dit verder met u. Het kan zijn dat de longarts u in dit geval verwijst naar de longarts in het MUMC (Maastricht) om ook daar de chemotherapie te krijgen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van uw eigen wensen.
Bijwerkingen protonenbehandeling en adviezen
Alle intensieve behandelmethodes hebben bijwerkingen. Welke bijwerkingen u krijgt en hoe erg die zullen zijn, hangen af van:
- het aantal bestralingen en de hoogte van de dosis
- de grootte en de plaats van het gebied dat bestraald wordt
- of u eerder operaties heeft gehad
- of u chemotherapie heeft
- hoe gevoelig u bent voor straling
Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.
Vermoeiheid
Een algemene bijwerking van bestraling is vermoeidheid. U kunt zich vermoeider voelen dan normaal. Het ligt helemaal aan uw situatie en hoe uw conditie is. Als u regelmatig beweegt, duurt de moeheid minder lang.
Huidklachten
Ook uw huid kan reageren op de bestraling. Ze kan schraal aanvoelen, jeuken of rood worden. Voorafgaand aan uw bestraling geven wij u dan ook advies over hoe u uw huid het best kunt verzorgen.
Problemen met slikken
Bij de bestraling wordt in veel gevallen ook de slokdarm geraakt. Hierdoor kunt u last krijgen met slikken. Bijvoorbeeld dat het pijnlijk is als eten door uw slokdarm gaat of dat u het gevoel heeft dat het eten niet wil zakken.
Kortademigheid of benauwdheid
Door het bestralen kan vocht in de longblaasjes komen. Hierdoor kunt een licht benauwd gevoel krijgen of kortademig worden.
Deze bijwerkingen zijn niet gekoppeld aan de protonenbehandeling. Ook bij een fotonenbehandeling kunnen deze ontstaan.
U kunt nog een paar weken na de bestraling last hebben van de bijwerkingen. Uw arts begeleidt u hierin tijdens de bestralingsbehandeling. Als het nodig is, schakelen we ook een diëtist in.
Na de bestraling
Na de bestralingen plannen wij 2 telefonische controles met uw arts van Maastro. De behandeling werkt namelijk nog een tijd na de laatste bestraling.
Daarna gaat u weer onder controle bij uw eigen ziekenhuis.
Ondersteuning tijdens uw behandeling
Wanneer u bij ons in behandeling komt, kan er veel op u afkomen. Gelukkig staat onze patiëntbegeleider klaar om u te ondersteunen bij praktische zaken. Heeft u vragen over verblijf of vervoer? Onze patiëntbegeleider helpt u graag verder. Ze is er speciaal voor u, zodat u zich kunt concentreren op uw herstel. Lees hier meer over de ondersteuning van de protonen patientbegeleider en het ervaringsverhaal van Han.
Protonentherapie bij Maastro - een kijkje achter de schermen