Protonentherapie bij lymfeklierkanker
Combinatietherapie protonentherapie
Voor patiënten met lymfklierkanker passen wij een innovatieve bestralingsbehandeling toe die de kans op schade van het omliggende, gezonde weefsel – en daarmee ongewenste bijwerkingen op langere termijn – sterk verkleint. Het gaat het om de combinatie van twee geavanceerde behandeltechnieken: bestraling met protonen en de zogenaamde ‘breath-hold’-techniek. Bij bestraling met protonen kunnen tumoren veel gerichter worden bestraald. De protonenstralen doen hun werk rechtstreeks in de tumor. Gezond weefsel rondom de tumor wordt hiermee gespaard waarmee de kans op mogelijke bijwerkingen aanzienlijk kleiner wordt.
Wie komt in aanmerking voor de combinatie protonen breathhold?
We passen deze behandeling toe bij lymfoompatiënten die in of rondom de borstkas lymfoom hebben bij de diagnose. Dit kan zowel Hodgkinlymfoom als non-Hodgkinlymfoom betreffen.
Het gaat om een relatief jonge groep patiënten met een goede levensverwachting na de behandeling. Doordat het risico op bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie nog tientallen jaren later kunnen ontstaan, is het verminderen van de dosis in gezonde weefsels des te belangrijker.
Wat is protonentherapie en wat is het doel van de protonenbehandeling?
Protonentherapie is een bestralingsvorm waarbij tumoren worden bestreden met een hoge dosis, nauwkeurige straling. We gebruiken protonen om de kans op schade van het omliggende, gezonde weefsels - en daarmee ongewenste bijwerkingen op langere termijn - sterk te verkleinen.
Hoe werkt de breath-holdtechniek? Is het goed vol te houden voor een patiënt.
Welke hulpmiddelen zetten wij in bij deze bestralingsbehandeling waardoor het voor u als patient goed is vol te houden?
Aantal bestralingen en lange termijn effecten
Als u weet wat u kunt verwachten, kunt u zich ook beter voorbereiden. Wat merkt u van de bestraling op de korte maar ook lange termijn?
Stappen behandelproces protonen- breathhold therapie
Om de protonentherapie voor te bereiden, nodigen wij u na verwijzing uit voor een intakegesprek bij Maastro in Maastricht. Wij bespreken hierin met u hoe uw behandeling eruit zal zien en hoeveel keer u bestraald gaat worden. Ook bespreken we met u het specifieke doel van de behandeling, het verschil ten opzichte van de standaard röntgenbestraling (fotonen) en wat mogelijk de bijwerkingen kunnen zijn. Aansluitend aan het intakegesprek maken we twee nieuwe CT-scans voor het definitieve protonenplan. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied bepalen. Mocht u twee intakegesprekken hebben (voor én na de chemotherapie): we kunnen ná de chemotherapie pas bepalen of u in aanmerking komt voor protonentherapie. In principe starten de meeste patiënten binnen een tot anderhalve week met de protonenbestralingen.
Tijdens de protonenbehandeling voor het lymfoom wordt het doelgebied 10, 15, 18 of 20 keer bestraald, 1 keer per dag gedurende 2 tot 4 weken. De bestralingen kunnen plaatsvinden van maandag tot en met zaterdag bij Maastro. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. De bestraling duurt maar een paar minuten en u voelt er niets van. Een behandeling duurt in totaal 30 tot 60 minuten. Hierbij zijn de voorbereidingen en controles meegerekend.
Alle behandelmethodes kennen een aantal bijwerkingen. Hoeveel bijwerkingen u krijgt en hoe ernstig die zijn, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar informeert u hierover. Zo nodig krijgt u adviezen om de bijwerkingen te verminderen. Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u zich vermoeider voelt dan normaal. Hoe vermoeid u bent, hangt ook af van uw situatie en conditie. Moeheid duurt minder lang als u regelmatig beweegt. Overige klachten die regelmatig optreden zijn slikklachten, hoesten en een huidreactie. Dit zijn bijwerkingen die ook kunnen optreden bij een fotonenbehandeling. Na de bestralingsbehandeling kunnen de klachten nog een paar weken duren. Tijdens de bestralingsbehandeling wordt u door uw radiotherapeut begeleid.
Tijdens uw behandeling hebt u wekelijks een controleafspraak met uw behandelend radiotherapeut-oncoloog bij Maastro. Wij proberen deze zoveel mogelijk aansluitend aan de bestraling te plannen, bij voorkeur bij uw eigen behandelaar. De arts bekijkt dan hoe het met u gaat. Klachten, problemen of eventuele opmerkingen kunt u dan bespreken. Na de bestralingen blijft u onder controle bij Maastro (meestal zijn dit belafspraken) tot vijf jaar na de behandeling. Afhankelijk van uw leeftijd en waar u precies op bestraald bent, zullen wij u adviseren over de screening op late effecten. Dit kan op de BETER-poli. Deze BETER-poli is in Maastro en meestal ook in uw eigen regio te vinden. De overige afspraken en controles vinden plaats bij de hematoloog in uw eigen ziekenhuis.