Protonentherapie bij lymfeklierkanker

Combinatietherapie protonentherapie

Voor patiënten met lymfklierkanker passen wij een innovatieve bestralingsbehandeling toe die de kans op schade van het omliggende, gezonde weefsel – en daarmee ongewenste bijwerkingen op langere termijn – sterk verkleint. Het gaat het om de combinatie van twee geavanceerde behandeltechnieken: bestraling met protonen en de zogenaamde ‘breath-hold’-techniek. Bij bestraling met protonen kunnen tumoren veel gerichter worden bestraald. De protonenstralen doen hun werk rechtstreeks in de tumor. Gezond weefsel rondom de tumor wordt hiermee gespaard waarmee de kans op mogelijke bijwerkingen aanzienlijk kleiner wordt.

Wie komt in aanmerking voor de combinatie protonen breathhold?

We passen deze behandeling toe bij lymfoompatiënten die in of rondom de borstkas lymfoom hebben bij de diagnose. Dit kan zowel Hodgkinlymfoom als non-Hodgkinlymfoom betreffen.

Het gaat om een relatief jonge groep patiënten met een goede levensverwachting na de behandeling. Doordat het risico op bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie nog tientallen jaren later kunnen ontstaan, is het verminderen van de dosis in gezonde weefsels des te belangrijker.

Wat is protonentherapie en wat is het doel van de protonenbehandeling?

Protonentherapie is een bestralingsvorm waarbij tumoren worden bestreden met een hoge dosis, nauwkeurige straling. We gebruiken protonen om de kans op schade van het omliggende, gezonde weefsels - en daarmee ongewenste bijwerkingen op langere termijn - sterk te verkleinen.

Hoe werkt de breath-holdtechniek? Is het goed vol te houden voor een patiënt.

Welke hulpmiddelen zetten wij in bij deze bestralingsbehandeling waardoor het voor u als patient goed is vol te houden?

Aantal bestralingen en lange termijn effecten

Als u weet wat u kunt verwachten, kunt u zich ook beter voorbereiden. Wat merkt u van de bestraling op de korte maar ook lange termijn?

Stappen behandelproces protonen- breathhold therapie

Delen