Endeldarm

Endeldarmkanker is een vorm van darmkanker. Ongeveer één op de drie patiënten met darmkanker heeft endeldarmkanker. De endeldarm is het laatste stuk van de darm en zit voor de anus. Endeldarmkanker wordt ook wel rectumkanker genoemd.

Hoe ontstaat endeldarmkanker?

Endeldarmkanker begint vaak met een poliep aan de binnenkant van de darmwand. Een poliep is een woekering van het slijmvlies. Poliepen zijn goedaardig en ontstaan meestal spontaan. Mensen boven 50 jaar hebben meer kans op poliepen. Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Dit noemen we kanker of een kwaadaardige tumor. De kwaadaardige tumor kan door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien en op deze manier in de omliggende organen komen.

Behandeling van endeldarmkanker

Korte bestralingsserie

Als de verwachting is dat het mogelijk is om de tumor operatief geheel te verwijderen, dan wordt de patiënt voorafgaand aan de operatie vijf keer bestraald. Dat verkleint de kans dat de endeldarmkanker terugkomt in het geopereerde gebied. De operatie vindt in het algemeen plaats binnen drie dagen na de laatste bestraling. Het is ook mogelijk om niet direct na de korte bestralingsserie een operatie uit te voeren, maar pas na enkele weken te opereren.

Langere bestralingsserie
Als er wordt gekozen voor meer bestralingen dan vindt er een serie van vijfentwintig bestralingen plaats. Die wordt op elke werkdag gegeven. Op deze manier wordt de patiënt gedurende vijf weken worden bestraald. De bestralingen worden meestal gecombineerd met chemotherapie in tabletvorm.

Endeldarmkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Ze kunnen ook gecombineerd of tegelijkertijd worden aangeboden:

  • Radiotherapie
  • Chirurgie
  • Chemotherapie

Delen