Bestraling (radiotherapie)

Wij gebruiken radiotherapie voor genezing, als onderdeel van een behandeling en als verzachtende behandeling om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Het uitgangspunt van radiotherapie is dat het DNA van de tumorcellen beschadigt door de bestraling. Gezonde, normale cellen herstellen hierna weer snel, maar tumorcellen niet. Door vaker te bestralen, sterft de tumorcel uiteindelijk af. Wij passen radiotherapie toe als uitwendige bestraling en inwendige bestraling.

Wat is radiotherapie of bestraling?

Radiotherapie is een behandelingsvorm die gebruik maakt van straling. Radiotherapie wordt onder meer gebruikt bij de behandeling van kanker, maar ook andere (niet-kwaadaardige) aandoeningen komen soms voor een bestralingsbehandeling in aanmerking. Voor de bestraling wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling die echter vele malen sterker is dan de straling die gebruikt wordt voor het maken van röntgenfoto’s. Soms wordt ook een radioactieve bron gebruikt die in het lichaam in of dichtbij de tumor wordt aangebracht. Voor alle gebruikte straling geldt dat deze onzichtbaar, niet te ruiken en niet voelbaar is.

Radiotherapie wordt toegepast als:

  • Curatieve (genezende) behandeling
  • Adjuvante (aanvullende) behandeling: radiotherapie als onderdeel van de behandeling, naast bijvoorbeeld een operatie en/of chemotherapie
  • Palliatieve (verzachtende) behandeling: geen genezende behandeling, maar een behandeling gericht op het verminderen van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van het dagelijks leven

Soorten bestraling

Bestralingsbehandelingen kunnen in drie vormen worden uitgevoerd:

Bijwerkingen

Alle intensieve behandelmethoden kennen een aantal bijwerkingen. De mate en ernst van de bijwerkingen is per persoon verschillend en afhankelijk van een groot aantal factoren. Uw behandelaar informeert u hierover zo volledig mogelijk en geeft adviezen om de bijwerkingen te beperken. Het al dan niet optreden van bijwerkingen zegt niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.

Bijwerkingen die zoal kunnen optreden zijn:

  • Vermoeidheid
  • Huidklachten
  • Haaruitval
  • Bindweefselvorming

Meer over bijwerkingen leest u in onze Behandelwijzer radiotherapie.