"Maastro Science Day – Wauw, zoveel kennis...."

11 juni 2024
Hans Bours

Als relatieve nieuwkomer mocht ik woensdag 29 mei aanwezig zijn bij de jaarlijkse Science Day van Maastro. Ik wist natuurlijk dat Maastro telkens weer dikke voldoendes scoort voor patiëntenzorg. Ik zie elke dag hoe bevlogen, gastvrij en kundig de laboranten, artsen en overige medewerkers zijn. Puur vakmanschap!

Maar wat ik me nog onvoldoende realiseerde: de enorme hoeveelheid kennis en wetenschap die binnen Maastro is gebundeld. Steeds weer verbaas ik me daarover. PhD-studenten, post-doc onderzoekers, radiotherapeuten, laboranten, oncologen, klinische fysici, clinical trial officers, hoogleraren, etc. Allemaal bezig om radiotherapie en kankerzorg elke dag weer beter te maken door tal van innovaties te bedenken. Tijdens de Science Day kwam het allemaal aan bod.

Protonentherapie

Van de Maastro applicator tot de vele toepassingsmogelijkheden van AI en data in de zorg. Van fundamenteel labonderzoek op celniveau tot 3D printing van phantomen. En van nieuwe methodologieën voor onderzoek tot betere imaging en scans.

De dag werd afgetrapt met de ‘opening remarks’ van Maria Jacobs, voorzitter RvB. Ze gaf aan dat we de lat bij Maastro hoog leggen met o.a. het streven om een ‘center of excellence’ te worden én wat daar allemaal voor nodig is. De Science Day is daar een belangrijke stap in. Het is goed om een keer per jaar een ankerpunt te hebben en dat te delen met zowel onze eigen collega's als met onze externe (keten)partners. Een van die ontwikkelingen is de protonentherapie.

Maastro Lab

Vervolgens kwamen meer dan 15 cases langs in een strak format. 12 minuten presentatie en max. 3 minuten discussie. Goed geregisseerd door onze ‘strenge’ dagvoorzitter, in het dagelijks leven divisieleider research, Marc Vooijs. Een taak die hij met verve volbracht. De presentaties toonden stuk voor stuk aan hoe intrinsiek gemotiveerd onze onderzoekers zijn en hoe gedreven om 'hick ups’ te overwinnen zijn. Zonder iemand tekort te doen blijft voor mij interessant te zien hoe belangrijk het Maastro Lab is als 'kraamkamer’ voor toekomstige innovaties.

Maastro Applicator

Het middagprogramma trapte af met een energiek optreden van de hoofdredacteur van New Scientist, Jim Jansen, die ons een kijkje in de keuken gaf in het populariseren en toegankelijk maken van wetenschap met zijn zeven ‘insights'.

In het programma was er natuurlijk ook volop aandacht voor een belangrijke innovatie: de Maastro Applicator. Meer nieuws daarover in de komende maanden.

De dag werd afgesloten door ons nieuw RvB-lid Valery Lemmens. Hij blikte terug met een welgemeend "dank je” voor ieder zijn inzet én de waardering voor al die bevlogen wetenschappers – junior, medior en senior. Tot slot nodigde hij iedereen uit voor een welverdiende nazit. Op naar de volgende editie in 2025.

ANF Maastro Science Day24 LR 042

Jim Jansen - hoofdredacteur New Scientist over de do's en don'ts van wetenschapscommunicatie