“In het lab kunnen we 85% van de borstkanker-uitzaaiingen voorkomen”

26 juni 2024

Sinds 1 oktober hebben we er een zevende hoogleraar bij: Kasper Rouschop. Kasper doet al jaren onderzoek naar het micromilieu in tumoren. Daarbij richt hij zich vooral op zuurstofarme kankercellen die moeilijk te bestralen zijn en snel uitzaaien. Hij had al een eigen onderzoeksgroep en -lijn. En nu heeft hij dus ook zijn eigen leerstoel met de naam ‘translationele biologie van vesiculaire signalering’.

OVERLEVEN ZONDER ZUURSTOF

Kasper Rouschop is geen onbekende binnen Maastro. Al sinds 2005 ontrafelt hij de biologische werking van de tumorcel. Dankzij zijn onderzoeken weten we hoe kankercellen kunnen overleven ondanks een gebrek aan zuurstof. In het verlengde van die studie onderzoekt Kasper nu de signalerings­functie van kankermoleculen: “Ik ben vooral geïnteresseerd in de manier waarop een tumor op molecuulniveau werkt. Waarom zaait de ene tumor wel uit en de andere niet? Welke biologische mechanismen bepalen dat? En hoe kunnen we die beïnvloeden?”

UITZAAIINGEN VOORKOMEN

“De afgelopen jaren hebben we ontdekt dat een tumorcel bepaalde blaasjes afscheidt zodra er een gebrek aan zuurstof ontstaat. Die blaasjes komen op een nieuwe plek terecht waar ze bepaalde signalen aan hun omgeving afgeven. Zo maken ze die plek klaar voor een nieuwe tumor: een uitzaaiing. Dit mechanisme zien we bij alle tumoren met een zuurstofgebrek. Als we het ontstaan van die blaasjes blokkeren, zaait een tumor niet uit. In het lab kunnen we op die manier 85% van alle borstkanker-uitzaaiingen voorkomen.”

INTERNATIONALE DOORBRAAK

De onderzoeksgroep van Kasper is wereldwijd het enige team dat onderzoek doet naar de signaleringsfunctie van deze specifieke blaasjes. In 2023 heeft het team een belangrijke vondst gedaan: “Op basis van onze nieuwste inzichten hebben we dertig mogelijke ‘antilichamen’ ontwikkeld en getest. Drie van die stofjes bleken in het lab inderdaad in staat om blaasjes te blokkeren en dus een uitzaaiing te voorkomen. Dat is echt een doorbraak die we heel graag bij patiënten willen gaan toepassen! In theorie kunnen we hier ontzettend veel levens mee redden. Dus we gaan er alles aan doen om deze studie naar de patiënt te brengen.”

TITEL OPENT DEUREN

“Een eigen leerstoel gaat daar zeker bij helpen. Al was het nooit mijn doel om hoogleraar te worden. Ik wil vooral iets ontdekken waar ik een patiënt mee kan helpen. Als de titel hoogleraar helpt om deuren te openen die tot voor kort gesloten bleven, dan vind ik het prima om me voortaan professor te noemen. Maar verder blijf ik gewoon doen wat ik altijd al deed: heel hard werken aan een doorbraak waar de patiënt iets aan heeft.”

NIEUWE COMBINATIETHERAPIE

Kaspers onderzoeksgroep bestaat uit drie AIO’s, een senior postdoc, een analist en een aantal studenten. Hun nieuwe inzichten over het micromilieu in tumoren leiden op termijn tot betere bestralings­behandelingen. “Bij een bestraling blijven cellen met een zuurstof­tekort leven. Terwijl je juist die cellen onschadelijk wil maken, want zij zorgen voor de uitzaaiingen. Door die cellen beter te begrijpen en te beïnvloeden met medicatie, vergroot je het effect van de bestraling. We werken dus aan een combinatie­therapie waarbij medicatie en radiotherapie elkaar versterken. Ik geloof niet in hét medicijn tegen kanker. Ik geloof wel in een nóg betere combinatie van verschillende therapievormen. En daar werken we hard aan.”_

Kasper Rouschop - hoogleraar en Maastro Lab

Kasper Rouschop (Translationele biologie van vesiculaire signalering)

Kasper Rouschop

“Tumorcellen met een zuurstoftekort zijn moeilijk te bestralen, dus die proberen we op een andere manier onschadelijk te maken”