Hoogleraar Marc Vooijs over de 2023 highlights
Voor Marc was 2023 een jaar van keuzes maken. Hij zocht naar een duidelijk antwoord op de vraag ‘waar krijg ik energie van?’ Het werd ‘back to the roots’ en weer meer ‘met de voeten in de klei’. Minder management, meer onderzoek en ondernemen.
Nieuwe bestuursvorm vakgroep
Sinds juli 2023 is Marc voorzitter vakgroep radiotherapie af. Hij heeft die (voorheen solo-) functie drie jaar lang vervuld, maar het initiële ‘passen en meten’ werd steeds meer ‘wringen en proppen’. Dat moest anders. Inmiddels is er een nieuwe voorzitter en een nieuwe vicevoorzitter benoemd, respectievelijk Evert van Limbergen en Paul Cremers van Maastro. Marc zorgt samen met collega-hoogleraar Kasper Rouschop voorlopig voor de inhoudelijke ondersteuning van het nieuwe bestuur. “Met z’n vieren krijg je simpelweg meer voor elkaar.”
Doorbraak rol van ijzer?
En dan is er zijn eigen onderzoek. Vorig jaar werd een belangrijke ontdekking gedaan: “Van de Notch-signaleringsroute waar we al jaren aan werken, werd altijd gedacht dat het een vrij lineaire route was: hij staat ‘aan’ of ‘uit’. Nu hebben we ontdekt dat er kennelijk een extra optie is, die de keuze ‘aan’ of ‘uit’ uitstelt. En we hebben ontdekt dat ijzer en ijzertransporters een rol spelen in dat proces waar cellen hun toekomstige identiteit of celtype bepalen (cell fate determination). Nu is dit nog fundamenteel onderzoek in het beginstadium. Maar stel je de mogelijke impact voor als we – door het moduleren van ijzerniveaus – straks invloed kunnen uitoefenen op celvernieuwing en celdifferentiatie. Concreter: kankergroei remmen en regeneratie bevorderen. Dit is een heel nieuw inzicht voor ons veld in het algemeen en voor mijn groep in het bijzonder. Ik vind het superspannend.”
Ondernemen
In 2023 maakte Marc stappen voor een eigen onderneming; FenixTherapeutics. ‘Een farmaceutisch bedrijf in de preklinische fase dat zich richt op tumorspecifieke targeting van de Notch-signaleringsroute in kanker’, aldus de website www.fenixtherapeutics.com.
Marc: “Dit is eigenlijk wat je wil voor elke kankermedicatie: gebruikmaken van biologische tumorkarakteristieken om een geneesmiddel dáár waar nodig – dus ín de tumor – te activeren en niet elders.”
FenixThereapeutics werd met een team – Marc, Kasper Rouschop en Dirk de Ruysscher – gevraagd om mee te doen aan de NWO Venture Challenge. Ook hield Marc een pitch op de Dutch Life Sciences Conference. “Intensief, leerzaam en bijzonder inspirerend. Men vond onze propositie interessant, wij hebben genoten van de ideeën en het enthousiasme van de andere deelnemers. We hebben veel nieuwe mensen leren kennen en zijn ook in contact met investeerders gekomen. Het heeft ons een enorme boost gegeven.”
-
Twee jaar op rij
Maastro Lab presenteerde in 2023 én in 2024 het beste biologie paper in de plenaire zaal van de ESTRO.
Het zijn de mensen die het doen
Onderzoek is teamwork. Samen kom je nu eenmaal verder. Wat viel op in 2023?
- De benoeming van Kasper Rouschop tot hoogleraar. “Ik ben trots dat we een tweede hoogleraar biologie hebben voortgebracht binnen de vakgroep Radiotherapie. Het geeft de kracht weer van ons lab en de vakgroep binnen onze onderzoeksschool GROW en de UM waar we nu zeven hoogleraren hebben.”
- Nieuw in het team: de associate scientist/labmanager. Postdoc Marike van Gisbergen is eerder gepromoveerd bij Maastro Lab. In haar nieuwe rol zorgt zij voor ondersteuning van de onderzoekers en de coördinatie tussen de lopende onderzoeken.
- De komst van Paul Cremers als hoofd research bij Maastro heeft mijn werk als wetenschappelijk directeur teruggebracht naar de essentie: het geven van advies over zaken waar ik echt verstand van heb. Als duo hebben we het afgelopen jaar heel fijn samengewerkt. Vanaf maart 2024 heb ik ook mijn functie als wetenschappelijk directeur van Maastro neergelegd. De functie is overbodig geworden en kan prima ingevuld worden door een combinatie van ons dagelijks bestuur en het overleg van divisieleiders.”
Marc Vooijs hoogleraar Maastro Lab
Marc Vooijs2024: Nieuw laboratorium Maastro Lab “Eindelijk! Het is een lang proces geweest, maar er is goed samengewerkt met Universiteit Maastricht. Hoewel niet alle wensen zijn gehonoreerd, ben ik er toch heel blij mee. Vooral trots op onze mensen op de werkvloer die zo goed mogelijk onze wensen in het ontwerp hebben gekregen”