Vijf jaar protonentherapie: de match die het verschil maakt
Serie 5 jaar protonentherapie
Maud Bongers werkt al ruim tien jaar bij Maastro, waarvan de eerste 2,5 jaar als doktersassistente. “Ik had niet meteen gedacht dat het werken met techniek mij zou liggen”. Tijdens een kijkje achter de schermen in de kliniek begon het toch te kriebelen. Toen de vacature voor laborant kwam, koos Maud voor een duale opleiding tot laborant; werken en leren tegelijk.
De voorbereiding: een secuur proces
Als laborant speelt Maud een belangrijke rol in de voorbereiding van de bestraling. Ze zorgt ervoor dat patiënten comfortabel en nauwkeurig gepositioneerd liggen. “Tijdens een eerste afspraak maken we een CT-scan,” legt Maud uit. “Samen met de patiënt bepalen we welke houding het meest prettig en geschikt is voor de behandeling.” Deze scan is essentieel om een persoonlijk bestralingsplan op te stellen. Na de scan werken de laboranten samen met het team om dit plan te perfectioneren. “We tekenen de gezonde organen in om ze te beschermen tijdens de bestraling,” vertelt Maud. “De radiotherapeut-oncoloog markeert vervolgens de tumor. Het opstellen van het beste behandelplan is echt teamwork tussen artsen, laboranten en fysici.” Zodra alles is goedgekeurd, wordt het plan doorgestuurd naar het bestralingsapparaat. Maud informeert de patiënt goed over wat hij kan verwachten. “Patiënten hebben vaak vragen zoals ‘hoelang moet ik stil liggen?’ of ‘waarom maakt het apparaat geluid?’. Dat is heel normaal. Wij zijn er om hen op hun gemak te stellen en alles helder uit te leggen.” Bij de bestraling wordt zorgvuldig gecontroleerd of de patiënt exact goed ligt. “We maken een controlefoto en vergelijken die met de eerdere CT-scan om te zien of alles klopt. Pas als alles perfect op elkaar aansluit, starten we de bestraling.”
Veiligheid voor alles
Tevens werken we met een ‘stoplichtprocedure’ voor extra zekerheid,” legt Maud uit. “Groen betekent doorgaan, oranje vraagt om een controle door de arts, en bij code rood mag de bestraling niet doorgaan.” Zo houdt ze goed overzicht en kan ze snel ingrijpen bij afwijkingen.
Inlevend
Voor Maud is het contact met patiënten het mooiste onderdeel van haar werk. “Je bouwt een band op, vooral met patiënten die wekelijks komen. Als iemand angstig is, neem ik de tijd om ze gerust te stellen.” Voor Maud gaat het om meer dan techniek: “Ik wil mensen laten voelen dat ze er niet alleen voor staan,” besluit ze met een glimlach.
Meer weten over protonentherapie
Wil je meer weten over protonentherapie, bezoek dan deze pagina, met alle uitleg en relevante informatie.
Radiotherapeutisch laborant Maud Bongers (rechts) en Anouk Vullings (links) controleren of alles klopt.
Veiligheid voor alles“We maken een controlefoto en vergelijken die met de eerdere CT-scan om te zien of alles klopt. Pas als alles perfect op elkaar aansluit, starten we de bestraling, ” aldus Maud Bongers