Vijf jaar protonentherapie: innoveren zit in de genen
Serie 5 jaar protonentherapie
Innoveren zit in het DNA van Maastro. In 2019 ontving Maastro als eerste radiotherapiekliniek in Europa het geavanceerde protonenbestralingstoestel. Toen er een vacature kwam voor protonenlaborant, was Marije Velders direct van de partij. Marije, die al sinds 2002 bij Maastro werkt, toen nog bekend als het Radiotherapeutisch Instituut Limburg (RTIL), zag dit als een kans om zich verder te verdiepen in de nieuwste bestralingstechnieken.
Het was een stap die haar carrière voorgoed zou veranderen. "Alles was nieuw," vertelt Marije. "Het hele proces van protonentherapie moest vanaf de basis worden ontwikkeld." Met Maastro’s keuze voor de Mevion-bestralingsmachine, de eerste in Europa, lag de wereld aan hun voeten. “Er kwamen fysici en technici uit Amerika over om ons stap voor stap uit te leggen hoe het apparaat werkte. "Het was fascinerend, uitdagend en het gaf me het gevoel echt pionier te zijn. Dat uitzoekwerk, het pionieren, dat zit in mijn genen."
Geen gespreid bedje
Vanaf het begin heeft Marije zich gericht op de behandeling van longkanker, waarbij ze het hele proces en de zogenaamde ‘Standard Operating Procedures’ (SOP’s)- een standaardwerkwijze om de veiligheid en kwaliteit voor de patiënt te waarborgen - hielp opzetten voor protonen. Het was intensief werk, anders dan bij de standaard fotonentherapie. "Bij protonen moest alles uitgezocht en opgezet worden. Het was echt geen gespreid bedje, maar daar kreeg ik juist energie van.”
Meest optimale bestralingsplan
Haar grootste uitdaging vindt ze in het maken van het meest optimale bestralingsplan voor de behandeling van de patiënt. “Het is als een puzzel die je wil oplossen," legt ze uit. “Lang op die bestralingstafel liggen is zwaar, dus ik calculeer zorgvuldig in hoe we dat kunnen verminderen”. In haar werk wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de ervaring en wensen van de patiënt. “Wij begrijpen dat het ongemakkelijk kan zijn. Daarom nemen we de tijd om rustig met de patiënten te praten en samen te bepalen hoe lang ze de bestraling comfortabel kunnen volhouden.”
Kwaliteit en veiligheid staan bij Marije hoog in het vaandel. “Ik vind het heel goed dat ieder bestralingsplan door meerdere deskundigen (collega-laboranten, fysici en arts) wordt bekeken.” "Het is ontzettend waardevol om samen met collega’s te leren, elke dag opnieuw. Dat maakt onze bestralingsplannen steeds een stukje beter." Trots vertelt ze over het hechte team van twintig protonen-laboranten: "Wij bouwen op elkaar en werken iedere dag samen om het beste voor onze patiënten te bereiken."
Marije’s jarenlange inzet en passie voor protonentherapie hebben niet alleen het vakgebied naar een hoger niveau gebracht, maar zorgen er ook voor dat patiënten zich veilig, begrepen en in goede handen voelen bij Maastro.
Meer weten over protonentherapie
Wilt u meer weten over protonentherapie, bezoek dan deze pagina, met alle uitleg en relevante informatie.
Marije Velders
Kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel"Het is ontzettend waardevol om samen met collega’s te leren, elke dag opnieuw. Dat maakt onze bestralingsplannen steeds een stukje beter."