CARAI brengt AI naar de werkvloer: Limburgse learning community rondom AI in de zorg
Goed nieuws voor de zorg- en welzijnssector in Limburg: het project CARAI (Care for AI Readiness Acquiring Insights) is officieel goedgekeurd door AiNed. Dit project – waar Zuyd Hogeschool via het lectoraat Data Intelligence en de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence kartrekker van is – richt zich op het opzetten van een learning community waarin zorg- en welzijnsmedewerkers en studenten samen ontdekken welke vaardigheden nodig zijn om AI effectief toe te passen in de zorg.
Maastro is een van de partners in dit project. Dankzij deze samenwerking wordt AI toegankelijker, wat bijdraagt aan slimmere en efficiëntere zorg.
Samen kom je verder
Het CARAI-project draait om samenwerking. Kennis- en zorg- en welzijnsinstellingen slaan de handen ineen. Zuyd Hogeschool werkt samen met de Open Universiteit, Universiteit Maastricht en Vista College om het onderwijsgedeelte van de learning community vorm te geven. Al veel zorg- en welzijnsorganisaties in Limburg zijn aangesloten om te profiteren van de opgedane kennis. Het gaat tot nu toe om Zuyderland, Maastro, VieCuri, Meditta, Adelante, De Zorggroep, Welzijnsgroep Parkstad Limburg en Proteion. Met mkb-techpartners Orgfit en Kembit en samenwerkingspartners Brightlands Smart Services Campus, LiMe en EIZT ontstaat een sterk consortium dat verder kan groeien. Samen ontwikkelen we praktijkgerichte leermodules waarin zorg- en welzijnsmedewerkers en studenten leren hoe ze AI kunnen toepassen in hun dagelijks werk.
Kansen voor AI in de zorg
De uitdagingen in zorg en welzijn zijn duidelijk: een toenemende zorgvraag en een tekort aan personeel. AI biedt kansen om de zorg beter en efficiënter te maken. Met CARAI worden belangrijke stappen gezet om AI een plek te geven in de zorg. Van het digitaliseren van data tot het toepassen van slimme AI-oplossingen. Denk aan systemen die zorgverleners helpen bij administratieve taken of AI die kan helpen bij het opstellen van betere behandelplannen.
Limburg loopt voorop
Dit project plaatst Limburg in een unieke positie. De komende jaren krijgen zeker 800 zorg- en welkzijnsmedewerkers en 400 studenten de kans om te leren hoe AI hun werk kan verbeteren. Dit zorgt voor betere zorg, meer tijd voor patiënten, en een sterkere regionale zorgsector die klaar is voor de toekomst. Door de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en mkb-techexperts wordt Limburg dé plek waar innovatie en zorg hand in hand gaan.