Hogere kwaliteit bestraling bij prostaat- en gynaecologische kanker

21 november 2022
Bron: Maastro

Maastro is koploper in Europa op het gebied van brachytherapie (brachy= Grieks voor dichtbij). Sinds kort beschikt de kliniek over een compleet vernieuwde brachy-behandelruimte. De eerste patiënten met prostaatkanker en gynaecologische kanker zijn er al in behandeld.

De ambitie van het team reikt verder. Arts Evert Van Limbergen: ‘We gaan zelfs verkennen of we patiënten van buiten Nederland van deze behandeltechniek kunnen laten profiteren.’

Brachytherapie is inwendige bestraling waarbij radioactief materiaal in het lichaam wordt ingebracht, vlakbij of in de tumor. Het grote voordeel is dat daardoor veel minder gezond weefsel wordt bestraald, met name minder darmweefsel. Inwendige bestraling wordt toegepast bij onder andere prostaatkanker en gynaecologische kanker.

Comfort voor patiënt

Manager Patiëntenzorg, Martien van Bussel: ‘Om de kwaliteit van de dagelijkse patiëntenzorg nog verder te perfectioneren, breiden we onze apparatuur uit met nieuwe toestellen, zoals een in-room CT-scanner. Op deze manier kunnen patiënten in dezelfde behandelruimte ook de CT-scan krijgen. Verplaatsen hoeft niet. Daarnaast kunnen we kwalitatieve CT-beelden verkrijgen, terwijl de patiënt nog onder narcose is. Hierdoor kan het team de naalden nog nauwkeuriger plaatsen, wat kan leiden tot een veiligere behandeling met de inzet dat de tumor stopt met groeien en er minder bijwerkingen zijn.

Kennis en expertise

Voor prostaatkankerpatiënten die een hoog risico lopen op bijwerkingen past Maastro de zogeheten High-Dose-Rate (HDR) brachy toe. HDR Brachy betekent: de patiënt krijgt in korte tijd veel straling via een kleine stralingsbron dichtbij of in de tumor. Het team heeft een innovatieve oplossing om het darmgebied zo veel mogelijk uit het bestralingsgebied te houden en darmweefsel te sparen. Dit doen ze door het gebruik van een zogenaamde rectumspacer. ‘Hiermee vergroot je de afstand tot de darm. Op die manier kunnen we patiënten veilig bestralen, zeker als een tweede keer bestralen nodig is’, aldus van Limbergen.

Brachybehandelingen zijn heel arbeidsintensief. ‘Daarom gaan we kijken hoe we processen verder efficiënt kunnen maken’, licht arts Van Limbergen toe. Dit kan door enerzijds patiënten minder behandelsessies (of fracties) te geven of door meer behandelingen te doen in een dag. Maastro heeft veel kennis en kunde op het gebied van procesverbeteringen. ‘Dit komt hier goed van pas om in minder tijd net zo’n hoge – of zelfs hogere -kwaliteit van zorg te bieden’, aldus beaamt Martien van Bussel.

Ook met de aanschaf van een nieuw apparaat, de zogeheten ‘afterloader’ waarmee de radioactieve dosis precies op de juiste plek in het lichaam van de patiënt wordt gebracht, verwacht Maastro de behandeling verder te kunnen verbeteren.

Met al deze ontwikkelingen wil Maastro een groeiende groep patiënten ook van (ver) buiten Zuidoost Nederland helpen. ‘Uiteindelijk hopen we zelfs bepaalde groepen patiënten van buiten Nederland te bereiken, die bijvoorbeeld elders zijn uitbehandeld’, sluit Evert van Limbergen af.

Meer weten over brachytherapie, klik hier.