Kasper Rouschop benoemd tot hoogleraar
Maastro – en de afdeling Radiotherapie van Universiteit Maastricht – hebben er sinds 1 oktober een zevende hoogleraar bij. Prof. dr. Kasper Rouschop onderzoekt manieren om te voorkomen dat een tumor uitzaait. Samen met zijn onderzoeksgroep heeft hij een aantal belangrijke stappen gezet die internationaal met grote interesse gevolgd worden. Zijn leerstoel heet: ‘Translationele biologie van vesiculaire signalering.’
Kasper Rouschop is geen onbekende binnen Maastro. Hij kwam in 2005 in dienst als onderzoeker. Sindsdien ontrafelt hij de biologische werking van de tumorcel. Dankzij zijn onderzoeken weten we hoe kankercellen kunnen overleven ondanks een gebrek aan zuurstof. In het verlengde van die studie onderzoekt Prof. dr. Rouschop nu de signaleringsfunctie van kankermoleculen: “Ik ben vooral geïnteresseerd in de manier waarop een tumor op molecuulniveau werkt. Waarom zaait de ene tumor wel uit en de andere niet? Welke biologische mechanismen bepalen dat? En hoe kunnen we dat mechanisme beïnvloeden?”
Blaasjes blokkeren
Prof. dr. Rouschop: “De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over tumorcellen. We hebben ontdekt dat een tumorcel bepaalde blaasjes afscheidt zodra er een zuurstofgebrek ontstaat. Die blaasjes gaan door het lichaam zwerven. Ze komen op een nieuwe plek terecht waar ze bepaalde signalen aan hun omgeving afgeven. Met die signalen maken ze die plek klaar voor een nieuwe tumor: een uitzaaiing. Dit mechanisme zien we bij alle tumoren met een zuurstofgebrek. Als we het ontstaan van die blaasjes blokkeren, zaait een tumor niet uit. In het lab kunnen we op die manier 85% van alle borstkanker-uitzaaiingen voorkomen.”
Internationale doorbraak
De onderzoeksgroep van Kasper Rouschop is wereldwijd het enige team dat onderzoek doet naar de signaleringsfunctie van deze specifieke soort blaasjes. In 2023 heeft het team een belangrijke vondst gedaan: “Op basis van onze nieuwste inzichten hebben we dertig mogelijke ‘antilichamen’ ontwikkeld en getest. Drie van die stofjes bleken in het lab inderdaad in staat om blaasjes te blokkeren en dus een uitzaaiing te voorkomen. Dat is echt een doorbraak die we mogelijk bij patiënten kunnen gaan toepassen! In theorie kunnen we hier ontzettend veel levens mee redden. Dus we gaan er alles aan doen om deze studie de komende jaren naar de patiënt te brengen. Een eigen leerstoel gaat daar zeker bij helpen.”