Nieuwe techniek geeft ‘vooruitziende blik’

07 september 2021
Bron: Maastro
Jouw behandelaars ontmoeten zonder ze te zien. Je behandelomgeving leren kennen, zonder er te zijn geweest… Dit is binnenkort mogelijk binnen Maastro in Maastricht met de toepassing van de nieuwste technologie die lijkt op een astronautenbril, ‘Virtual Reality’ (VR) genaamd. Voorafgaand aan zijn behandeling krijgt de patiënt een VR-bril waarmee hij een 360° tour ervaart doorheen de kliniek. Het VR-project ‘brillen tegen angst en onzekerheid’, gaat dit najaar van start.

Een bril die de angst tempert

Betrokkenheid

Cheryl Roumen, projecteigenaar: ’Om patiënten te helpen in een moeilijke periode, proberen we de angst weg te nemen. Het constateren van deze behoefte kwam van onze maatschappelijk werkers. Wij hebben dit zorgvraagstuk omarmd en zijn samen met hun, de cliëntenraad, en een groep radiotherapeutisch-laboranten aan de slag gegaan’. Het initiatief was geboren en kreeg de naam ENGAGE. Het vormt voor de kliniek hét voorbeeld van patiëntparticipatie.

Zorginnovatie

‘Virtual Reality’ is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je je in de kliniek bevindt en ervaart hoe het is om een behandeling te ondergaan, zonder nog dat je wordt bestraald. Het toevoegen van de VR-bril in het behandeltraject kan bij patiënten angst voor het onbekende en het gevoel van onzekerheid en spanning verminderen. Technologie als antwoord op een zorgvraagstuk is een waardevolle innovatie in de zorg, erkende KWF Kankerbestrijding, die het project heeft gesubsidieerd.

Maatwerk

Als patiënt krijg je een kijkje achter de schermen met een rondleiding. Voor de meesten is alles nieuw en onwennig. Je ervaart hoe de kliniek er uitziet, ‘maakt kennis’ met de zorgprofessionals en ziet de bestralingsruimte. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om in te zoomen op jouw behandelgebied. Wat gebeurt er tijdens een borst-, long-, prostaat- of hoofd-hals bestraling? Met deze op maat gesneden VR-films per behandelgebied haakt Maastro aan bij wat wordt genoemd ‘personalised medicine’.

De patiënt kan ook thuis het 3D-beeldmateriaal op zijn gemak bekijken en ervaren. Wat dikwijls leidt tot een getuigenis als deze: ‘Voor mijn eerste bestraling was ik gespannen. Vooraf had ik wel informatie gekregen, maar ik wist niet wat ik kon verwachten van het bestralingsapparaat. Van wat de zorgmedewerkers zouden gaan doen, de geluiden die ik zou horen…. Nu ik dit van tevoren kon bekijken, was ik minder gespannen. Ik gun het iedereen die nog behandelingen moet ondergaan om met rust in hoofd en hart, dus ontspannen te starten. Elk beetje wat hieraan kan bijdragen is onbetaalbaar. Er komt al genoeg op je af.’