November Longkankermaand

01 november 2023
Bron: Maastro

Het woord 'longkanker' roept vaak gemengde gevoelens op. Het wordt geassocieerd met een ernstige ziekte, aftakeling en soms zelfs schuldgevoelens. Maar het is belangrijk te weten dat longkanker niet één uniforme ziekte is, maar vele verschillende vormen kent. Bovendien is het niet alleen gelinkt aan roken, maar ook aan luchtvervuiling. Stigmatisatie is daarom niet op zijn plaats. Gelukkig is er ook goed nieuws: steeds meer mensen herstellen en hun levenskwaliteit neemt toe. Bij Maastro zijn we toegewijd aan onderzoek dat tot doel heeft om patiënten langer én beter te laten leven. We kijken niet alleen naar de tumor, maar naar de gehele patiënt.

Dirk de Ruysscher aan het woord over longkanker onderzoek bij Maastro.

Enkele jaren geleden hebben we een Europese richtlijn gepubliceerd over voeding en beweging voor patiënten, met als doel zich beter te voelen en de behandeling beter te doorstaan. Dit onderzoek wordt voortgezet, zodat patiënten kunnen kiezen wat het beste bij hen past. We verwachten de resultaten van dit nieuwe onderzoek begin 2024, waarna we deze betaalbare en makkelijk te volgen adviezen op grote schaal zullen implementeren.

Bijwerkingen zoals vermoeidheid zijn veelvoorkomend. Ons onderzoek toont aan dat patiënten die met protonentherapie worden behandeld, minder vermoeid zijn, hun conditie beter behouden en meer immuuntherapie kunnen krijgen, wat de prognose ten goede komt. We willen echter alleen bestraling geven aan patiënten die er daadwerkelijk baat bij hebben. In ons laboratorium hebben we met een bloedonderzoek eiwitten gevonden die patiënten beter kunnen identificeren die wellicht eerst met immuuntherapie behandeld kunnen worden. Idealiter zouden we met een heel klein stukje tumor kunnen bepalen welk medicament een patiënt nodig heeft, vergelijkbaar met een kweek van bacteriën die bepaalt welke antibiotica het beste zijn. Hoewel dit nog niet bestaat, zijn we er bijna. In ons laboratorium kunnen we nu met kleine stukjes tumor bepalen welke medicamenten het meest effectief zijn.

Met deze onderzoeken lopen we ook internationaal voorop en trekken we de aandacht. Het is een verhaal dat op korte en iets langere termijn een duidelijke verbetering zal betekenen voor onze patiënten, zowel bij Maastro als ver daarbuiten.

In een reeks bijdragen zullen we deze onderwerpen verder belichten gedurende deze maand. Blijf op de hoogte!

LR Dirk O7 B4368

Bij Maastro zijn we toegewijd aan onderzoek dat tot doel heeft om patiënten langer én beter te laten leven.