Podcast over de behandeling van hersenmetastasen

30 mei 2023

Bij 19% van de mensen met longkanker verspreidt de kanker zich ook naar de hersenen. Dit worden uitzaaiingen of metastasen genoemd. Hersenmetastasen is een uitzaaiing van kanker en heeft een grote invloed op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is belangrijk dat hersenmetastasen gepersonaliseerd wordt behandeld en dat patiënten betrokken worden bij dit proces (shared decision making). Professor Dirk de Ruysscher vertelt in een podcast over de verschillende behandelmethodes van hersenmetastasen.

Longkanker kan uitzaaien naar verschillende plekken in het lichaam. Na melanoom is longkanker de vorm van kanker waarbij het vaakst uitzaaiingen naar de hersenen voorkomen. Professor Dirk de Ruysscher is samen met longarts dr. Lizza Hendriks (uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum) in een podcast te horen over de verschillende behandelmethodes van hersenmetastasen en op wat voor manier patiënten zelf invloed kunnen uitoefenen op de behandeling die zij krijgen.

Podcast

Dirk de Ruysscher heeft onderzoek gedaan naar het voorkomen van hersenmetastasen door het gebruik van radiotherapie. Uit onderzoek blijkt dat een preventieve lage dosis straling op de hersenen de kans op hersenmetastasen flink kan verminderen. Hij vertelt in deze podcast hoe groot deze afname is en wat verdere gevolgen kunnen zijn van het bestralen van de hersenen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks.

Brochure over uitzaaiingen in hersenen bij longkanker

Op verzoek van patiënten met longkanker maakte Longkanker Nederland in samenwerking met een aantal arsten, waaronder professor Dirk de Ruysscher, ook een boekje over uitzaaiingen in de hersenen bij longkanker. Daarin kunt u lezen hoe vaak uitzaaiingen voorkomen in de hersenen, wat u ervan merkt, en welke behandelingen mogelijk zijn.

Link naar de brochure