The Personal Health Train van Andre Dekker

13 juni 2024
Bron: Maastro

Het idee achter ‘the Personal Health Train’ van Andre en zijn team – in het kort: leren van elkaars data zonder die te hoeven delen – is nog niet eens zo lang geleden ontstaan in een academische setting. De theorie werkt. De logische volgende stap is de theorie in de praktijk brengen en opschalen. Opdrachtgevers zoeken, infrastructuren bouwen, consultancy aanbieden, servicecontracten afsluiten enzovoort. Daar is de spin-out Medical Data Works voor opgericht.

In de praktijk

Andre noemt het een logische vervolgstap. “Natuurlijk wil je alles wat je bedenkt, ontwikkelt en leert ook daadwerkelijk in de praktijk gebruiken.” Wat ook meespeelt: “Ziekenhuizen en universiteiten, maar ook andere opdrachtgevers, kunnen en willen alleen samenwerken met bedrijven die veilig en volkomen correct werken. Terecht uiteraard. Wij kunnen dit, we zijn bijvoorbeeld ook bezig met ISO-certificering.”

Mooie actuele projecten

Een onderzoeksopdracht mondt soms uit in een commercieel vervolg. Sommige opdrachtgevers schakelen zowel de onderzoeks- als de infrastructuurtak in. Andre somt een paar projecten* van het team van Clinical Data Science en/of bij Medical Data Works van het afgelopen jaar op. Niet alleen de enorme variatie in onderwerpen en opdrachtgevers valt op, maar ook de vaak internationale samenwerking. Bovendien zijn het bepaald niet de minsten die aankloppen. “We worden vaker ingeschakeld door de Verenigde Naties. Het International Atomic Energy Agency (IAEA), vooral bekend van het inspecteren van kerncentrales, heeft ook een grote radiotherapie-/radiologie-afdeling. Hun missie is om de minder ontwikkelde landen ondersteuning te bieden hoe je straling voor het goede doel gebruikt. ‘The Agency’ organiseerde in 2023 een workshop van een week over het correct en slim introduceren en gebruiken van Artificial Intelligence in de radiotherapie. Wij mochten onze kennis en ervaring daar delen met ruim 70 mensen uit ontwikkelingslanden. Ik vond het een bijzonder inspirerende en impactvolle opdracht.”

Onderzoek

Bij het team van Clinical Data Science – 50 mensen, waarvan nu 35 promovendi – promoveerden er afgelopen jaar zes, een topjaar. “We werken ook vrij veel met externe PhD-studenten: mensen uit bijvoorbeeld India of China die vaak promoveren naast hun baan. Wij zorgen ervoor dat ze op een wetenschappelijke manier onderzoek doen, zodat ze hun artikelen kunnen schrijven. Uiteindelijk promoveren ze gewoon in Maastricht. Het komt wel eens voor dat dat de eerste keer is dat we elkaar in levenden lijve zien.”

Kwantiteit, kwaliteit, diversiteit

“Ook op die manier bouwen we aan een sterk internationaal netwerk. ‘Data hungry’ als we zijn, zijn we – naast de hoeveelheid en kwaliteit van data – ook bijzonder geïnteresseerd in en gebaat bij de diversiteit van data. Denk aan soorten behandelingen (verschillende versnellers, andere protocollen), maar ook aan diversiteit in rassen en etniciteit, leefstijlen en soorten kanker… Een simpel voorbeeld: wil je weten of vegetarisch eten een rol speelt bij het voorkomen van kanker of bij de behandeling ervan, dan heb je data uit India nodig waar de helft van de bevolking vegetarisch is.”

Een paar projecten*

  • NKI Nederlands Kanker Instituut: zeldzame kankers onder AYA’s, (adolescents and young adults)
  • Europees project borstkanker: geleid door Universiteit van Leicester, ook samen met Maastro
  • Infrastructuur geleverd voor project anuskanker door Universiteit van Leeds
  • Project over reuma, geleid door Universiteit Utrecht
  • IQVIA, een groot corporate bedrijf wil in Europa een netwerk voor kankercentra opzetten om van hun data gebruik te maken
  • Opdracht: breng de routes in kaart die criminelen gebruiken om elkaar te betalen (NWO subsidie)
LR Hoogleraren Andre 224

Andre Dekker Clinical Data Science

Andre Dekker

“De gemeenschappelijke deler? Gevoelige data slim combineren met elkaar en er iets van leren”

Medical Data Works

Opgericht in 2017. Aandeelhouders zijn Maastro Clinic (49%), Andre Dekker, Johan van Soest (collega) en Tim Lustberg (voormalig collega). Flinke groei in 2023: van nul naar zeven medewerkers. www.medicaldataworks.nl