Wetenschappelijk onderzoek als basis voor vernieuwende en verbeterde behandelmethoden
Maastro uitgegroeid tot het top specialistisch zorginstituut voor radiotherapie in Zuid-Nederland
Jaarlijks behandelt Maastro meer dan 4.000 kankerpatiënten met behulp van radiotherapie in verschillende vormen: o.a. fotonentherapie, protonentherapie en brachytherapie. Meer dan 150 wetenschappers - hoogleraren, PhD-studenten en postdoc-onderzoekers – zijn bezig met onderzoek en implementatie van nieuwe en verbeterde behandelmethoden.
Maastro is het enige zelfstandige radiotherapiecentrum in Nederland dat geacademiseerd is en als enige in Nederland erkend door het ministerie van VWS als centrum voor top specialistische functie radiotherapie (TZO). Er wordt samengewerkt met de universiteiten van Maastricht en Tilburg. Deze erkenning is het resultaat van een jarenlang opgebouwde academiseringsstrategie met veel grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Maastro maakt daarnaast veel werk van implementatieonderzoek waarbij systematisch wordt onderzocht wat nodig is om innovatie succesvol voor de patiënt te laten zijn.
Innovatie
Wetenschappelijk onderzoek en innoveren gebeurt bij Maastro aan de hand van een transparant en maatschappelijk verantwoord businessmodel. Daarbij is het van belang dat de revenuen van kennis, inzet en kunde terugvloeien naar patiëntbehandeling om te kunnen blijven innoveren! Het uitgangspunt blijft: passende, effectieve en betaalbare zorg voor iedereen. Een cyclisch proces dat professionaliteit faciliteert én er echt zijn voor de patiënt en samenleving.
Onderzoeksdivisies
De zes onderzoek divisies zijn verantwoordelijk voor zo’n 60 klinische studies, 150 wetenschappelijke publicaties en jaarlijks zo’n 6 PhD promoties. Studenten komen van over de hele wereld vanwege de goede naam als opleidings- en onderzoekinstituut. Van de wetenschappelijke publicaties vindt meer dan 45% zijn weg naar de kliniek en wordt op de een of andere manier toegepast in de verbetering van de behandelmethoden. Ook leidt het veelal tot vervolg onderzoek. Maastro kent een aantal expertises: zoals hersenmetastasen, schedelbasis tumoren, thymuscarcinomen, hypofysetumoren, teelbaltumoren en breathhold protonentherapie.
AI
De laatste jaren is er ook een grote toename van toepassingen van AI in radiotherapie. De divisie Clinical Data Science Research is zelfs gespecialiseerd in allerhande toepassingen van AI en het werken met onderliggende databestanden. Ook in de andere divisies én in de patiëntenzorg wordt gebruik gemaakt van AI om processen te optimaliseren, uitkomsten te verbeteren en behandelingen nog nauwkeuriger te maken.
Translationeel
Tijdens de Maastro Media Meeting benadrukte voorzitter Raad van Bestuur, Maria Jacobs, het belang van onderzoek voor de kankerzorg dat leidt tot resultaten en niet, na publicatie, in een bibliotheek verdwijnt. Dankzij de investering in mensen, middelen en soort onderzoek scoort Maastro significant beter hierop. Bij al het onderzoek dat Maastro doet staat het patiëntbelang voorop. Niet alleen genezen maar ook de kwaliteit van leven is een belangrijke maatstaf. Dit werd tijdens de vervolgpresentaties “borstkankerbehandelingen”, “predictiemodellen longkanker” en “endeldarmkankerbehandeling met de Maastro Applicator” duidelijk gemaakt.
Maria Jacobs, voorzitter RvB Maastro, licht de unieke geaccademiseerde positie van Maastro als top specialistisch centrum voor radiotherapie toe.