Dr L M Lieke in t Ven

Dr. L.M. (Lieke) in 't Ven

Radiotherapeut oncoloog

In 2015 ben ik afgestudeerd als arts aan de Universiteit van Maastricht. Sindsdien ben ik werkzaam bij Maastro clinic. Ik ben hier begonnen als radiotherapeut in opleiding en sinds april 2020 ben ik werkzaam als specialist radiotherapeut-oncoloog. In mijn klinische werk richt ik me vooral op het behandelen van tumoren van de borst en de longen zowel met (standaard) fotonenbestraling als met protonenbestraling. Tevens behandel ik veel patiënten waarbij er geen genezende opties meer zijn (palliatie). In alle behandelingen vind ik het belangrijk om samen met de patiënt de voor- en nadelen van de behandeling af te wegen om samen tot goede vervolgstappen te komen. Hierbij staat kwaliteit van het leven voorop. Omdat kwaliteit van leven niet voor iedereen hetzelfde betekent, is ieder gesprek uniek en zijn alle behandelingen individueel bepaald.

Naast patiëntenzorg houd ik me bezig met wetenschappelijk onderzoek en projecten. In 2022 rondde ik mijn promotietraject af met de verdediging van mijn proefschrift “A new era in brain radiotherapy: Prediction of side effects. Dreams to remember” De focus van dit onderzoek lag op het voorspellen en beperken van late bestralingsschade bij patiënten die behandeld worden voor hersentumoren. Tevens ben ik betrokken bij meerdere projecten omtrent protonentherapie bij longtumoren.

Daarnaast ben ik actief betrokken bij het onderwijs van jongere collega’s. Ik vind het leuk om radiotherapeuten in opleiding en co-assistenten met interesse voor de radiotherapie te begeleiden en vervul de rol van plaatsvervangend opleider binnen Maastro clinic.

Als radiotherapeut-oncoloog ben ik lid van verschillende wetenschappelijke verenigingen en commissies waaronder Commissie kwaliteit van de NVRO. Via deze verenigingen proberen ik, en wij als beroepsgroep als geheel, kwaliteit van onze behandelingen te waarborgen, onze kennis te delen en zo de behandeling van tumoren wereldwijd continu te verbeteren.