Prof Dr D K M Dirk De Ruysscher

Prof. Dr. D.K.M. (Dirk) De Ruysscher

Radiotherapeut oncoloog , Research Staff

Ik behaalde mijn medische graad aan de Universiteit van Leuven, België, in 1986, en werd Radiotherapeut-Oncoloog aan dezelfde universiteit in 1991. In 1992 behaalde ik mijn proefschrift aan de Universiteit van Leuven over de invloed van radiotherapie op het immuun systeem.

Ik ben gespecialiseerd in longkanker, waarbij ik aan de wieg stond van de integratie van moleculaire beeldvorming in de planning van radiotherapie en van geïndividualiseerde radiotherapie schema’s om het optimum te verkrijgen tussen tumorcontrole en bijwerkingen.

Daarnaast coördineerde ik werkpakketten in verschillende academische internationale (EU), Nederlandse en Belgische onderzoeksprojecten, evenals in samenwerkingsverbanden met industriële partners. Ik ben hoofd van de divisie Klinische Studies bij Maastro Clinic en Proton Therapie research bij ZON-PTC (Zuid-Oost Nederland Proton Therapie Centrum), coördinator van het biobankproject in Maastro Clinic, dat inmiddels meer dan 10000 patiënten telt, en voorzitter van het Nederlandse Platform voor Radiotherapie voor Longkanker (LPRL).

In het verleden begeleidde ik vele PhD-projecten en was of ben ik de studiecoördinator van 10 fase I-studies, 24 fase II en 8 fase III-onderzoeken, met als onderwerpen geïndividualiseerde radiotherapie schema’s, het combineren van doelgerichte medicijnen met radiotherapie, de ontwikkeling van nieuw PET tracers, moleculaire en genetische mechanismen betrokken bij stralingsschade, protontherapie, meta-analyses, kosteneffectiviteit, preventie van hersenmetastasen en immunotherapie.

Ik publiceerde meer dan 350 peer-reviewed Wi-1artikelen (H-index 78) en meerdere hoofdstukken in verschillende wetenschappelijke naslagwerken.

Ik ben hoogleraar Respiratoire Oncologie / Radiotherapie-Oncologie aan de Universiteit Maastricht en was voorheen hoogleraar Radiotherapie-Oncologie aan de KU Leuven en “visiting Professor” aan het Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, en het Francis H. Burr Proton Therapy Center in Boston, MA, USA, en de Departments of Human Oncology and Medical Physics, University of Wisconsin at Madison, USA.