Prof Dr L J Liesbeth Boersma

Prof. Dr. L.J. (Liesbeth) Boersma

Radiotherapeut oncoloog , Research Staff

Mijn loopbaan in de radiotherapie startte in 1990, toen ik begon met mijn promotieonderzoek naar longschade als gevolg van bestraling bij onder andere borstkankerpatiënten in het Antoni Van Leeuwenhoek (AvL) ziekenhuis in Amsterdam. Na mijn promotie in 1995 ben ik, eveneens in het AvL, begonnen aan de opleiding tot radiotherapeut-oncoloog. In die periode heb ik een fellowship van anderhalf jaar gedaan in een laboratorium van de University of Pennsylvania in Philadelphia, VS. Vervolgens heb ik nog 2 jaar als staflid gewerkt in het AvL, waarbij ik mij ben gaan specialiseren in de behandeling van borstkanker. In 2003 besloot ik de Randstad in te ruilen voor het prachtige Zuid-Limburg en sindsdien werk ik met veel plezier in MAASTRO Clinic.

Sinds 2001 richt ik mij voornamelijk op de behandeling van borstkanker. In de afgelopen jaren heb ik tevens ervaring opgedaan met de behandeling van patiënten met longkanker, hoofd-hals kanker of maagdarmtumoren. Ik haal niet alleen veel voldoening uit de patiëntenzorg, maar ook uit het doen van wetenschappelijk onderzoek dat direct ten goede komt aan de patiënt. Dit onderzoek spitst zich met name toe op borstkanker. Sinds 2008 heb ik ook steeds meer managementtaken op me genomen, en sinds maart 2015 ben ik directeur patiëntenzorg van MAASTRO clinic, en sinds januari 2018 hoofd van de afdeling radiotherapie van het MUMC+. Hierbij probeer ik de organisatie steeds patiëntvriendelijker te maken. Ik hecht veel waarde aan het goed informeren en begeleiden van de patiënt, zodat ik samen met de patiënt een beslissing kan nemen over de uit te voeren behandeling. Hiervoor is het belangrijk dat alle betrokken artsen de patiënt goed informeren over onze behandelresultaten. Een belangrijk doel is daarom de komende jaren de behandeluitkomsten in de hele regio goed inzichtelijk te maken, en daar waar mogelijk/nodig, deze verwerken in keuzehulpen.

Ik ben lid van de werkgroep van de BOOG (Borstkanker Onderzoek Groep), die in Nederland het wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van borst en lymfeklierstreken coördineert. In die hoedanigheid ben ik betrokken bij veel onderzoek in Nederland op dit gebied. Daarnaast ben ik voorzitter van de commissie Kwaliteit van de radiotherapie voor mammacarcinoom, en ben ik lid van de landelijke commissie kwaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie. In de regio ben ik lid van de OncoZON mamma werkgroep. Tot slot heb ik zitting in het dagelijkse bestuur van het platform protonen therapie en van DUPROTON (Landelijke samenwerkingsverband van de Nederlandse protonencentra).