“Het gevoel gehoord te worden”

Nu ruim een jaar na zijn behandelingen bij Maastro voor hoofd-halskanker blikt Léon terug op een moeilijke periode in zijn leven. Hij ging na het krijgen van de diagnose een nieuwe fase van zijn leven in, zoals hij het omschrijft. Maar hij had het ziekteproces juist niet willen missen, want hij is 100% een ander mens geworden. Wat heeft hem zo goed door het proces geholpen?

Buiten zijn behandelend arts, waar hij nog zeer te spreken over is, omdat hij van ‘mens-tot-mens’ sprak, in plaats van ‘dokter-tot-patiënt’, was het de enorme steun die hij ondervond van Claudia, medewerker maatschappelijk werk bij Maastro.

Aronnijs Fotogr Maastro 11sept23 LR 004

Léon: 'Ik voel me 'rijk' en ben zelfs gegroeid, durf voor mezelf op te komen.'

Tijdens zijn behandeltraject dat bestond uit zes chemo’s en vijfendertig bestralingen moest Léon noodgedwongen in een nabij gelegen verpleeghuis verblijven. Doordat hij niet thuis kon zijn, had dit bij zijn ziekte een enorme impact op zijn leven. ‘Er komt veel op je af en dan ben je ook nog eens afhankelijk van derden’. De steun van Claudia tijdens de wekelijkse gesprekken heeft hem door deze moeilijke periode geloodst. ‘Het gevoel gehoord te worden, dat er iemand naar je luistert en ook met je meedenkt’, zegt Léon. Hij geeft aan dat Claudia beschikt over een enorm inlevingsvermogen en zeer betrokken is. Ter illustratie haalt hij aan: ‘Ik moest de aanvraag voor het ziektevervoer doen, maar dat lukte maar niet. Eigenlijk was mijn maatschappelijke begeleiding bij haar afgerond. Desondanks stond ze voor me klaar en heeft dit opgelost. En daar ben ik haar tot op de dag van vandaag nog altijd dankbaar voor. Zij heeft mij geleerd niet in de dingen te blijven hangen.’ Léon voelt zich zeer’rijk’, en zegt gegroeid te zijn, zelfs kracht heeft gevonden om voor zichzelf op te komen. Mede dankzij de warme steun en support die hij vond bij maatschappelijk werk.

Fotografie: Aron Nijs.

Delen