Klinische studies: Een kijkje achter de schermen op de trialpoli

Kwalitatief goed klinisch wetenschappelijk onderzoek is belangrijk om behandelmethoden verder te verbeteren en te personaliseren. Vrijwel elke studie die we doen staat in het teken van onze missie: Een zo optimaal mogelijke behandeling met zo min mogelijk bijwerkingen.

IMG 2405

De trial poli begeleidt al het klinisch onderzoek, dat is onderzoek waarbij patiënten betrokken zijn. Als medewerker van deze poli ben je de link tussen de kliniek, waar de behandelingen worden uitgevoerd en onderzoek.

John Paulissen en Sylvie Canisius werken doen dit werk al jaren en geven door middel van een dubbelinterview een kijkje achter de schermen:

Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Sylvie: Ik ben Sylvie Canisius, Clinical Trial Assistant en dat houdt in dat ik binnen de trialpoli van Maastro onderzoekers en artsen ondersteun bij klinisch wetenschappelijk onderzoek.

John: Ik ben John Paulissen, ik ben Trial Physician Assistant en ik doe eigenlijk hetzelfde werk als Sylvie, alleen heb ik net iets meer bevoegdheden waardoor ik als het ware een superviserende rol heb binnen de trialpoli.

Hoeveel trials lopen er op dit moment?

John: Op dit moment zijn er 22 klinische studies waarvoor we actief patiënten selecteren en benaderen en daar komen op korte termijn nog 4 tot 5 studies bij. Verder zijn er lopende studies waarvan deelname inmiddels gesloten is, maar waarvoor we de follow-up verzorgen. Dat zijn er zo'n 10, dus in totaal zijn er ruim 35 verschillende klinische studies, oftewel trials.

IMG 2408
Hoe verloopt zo’n trial?

Sylvie: Elke studie start met het goed informeren van de mogelijke deelnemers gevolgd door het gezamenlijk tekenen van de toestemmingsformulieren. Met de ondertekening van het formulier verklaart de patiënt dat hij voldoende is geïnformeerd over het onderzoek en voldoende tijd heeft gehad om een beslissing te maken. Het vervolg is heel verschillend per studie. Zo zijn er studies waarbij patiënten alleen maar vragenlijsten hoeven in te vullen tot vrij uitgebreide studies waarbij er meerdere studieconsulten plaatsvinden en er geloot wordt tussen een standaard behandeling en een experimentele behandeling. Specifieke trainingen vormen voortdurend onderdeel van onze functie om testen goed en betrouwbaar te kunnen afnemen.

Aan welke specifieke trials werken jullie momenteel zelf?

John: Zoals gezegd, het zijn er heel wat en de studies strekken zich uit over de meeste teams binnen de kliniek. We zien patiënten in studies voor hersentumoren en metastasen (uitzaaiingen van kwaadaardige gezwellen), tumoren in het hoofdhals gebied, longkanker, darmtumoren en prostaatkanker.

Sylvie: Een aantal voorbeelden zijn de Precode MRI studie waarbij we kijken naar MRI-beelden en cognitieve achteruitgang door bestraling, en de Ipon-1 studie waarbij er wordt gekeken wat het effect is van bestraling en immuuntherapie op het immuunsysteem bij longkanker patiënten.

"Als patiënten toegezegd hebben voor deelname zetten ze zich meestal voor 100% in om een studie te laten slagen. Daarvoor heb ik grote bewondering, ook door de ernst van hun ziekte en de vaak zware behandeling daarvan"
Wat is er leuk aan dit werk?

John: De afwisseling en het contact met de patiënten. Doordat we studies op diverse tumorsoorten hebben lopen is er veel afwisseling in ons werk. Verder zijn de patiënten die deel willen nemen aan studies vaak super gemotiveerd. Als ze eenmaal toegezegd hebben voor deelname zetten ze zich meestal voor 100% in om een studie te laten slagen. Daarvoor heb ik grote bewondering, ook door de ernst van hun ziekte en de vaak zware behandeling daarvan.

Sylvie: Zoals John al aangeeft is de diversiteit van het werk het leukste. Met mijn achtergrond als radiotherapeutisch laborant vind ik het heerlijk om af en toe terug in de kliniek te zijn en weer contact te hebben met patiënten.

Hoeveel collega’s werken er op de trialpoli?

John: Sylvie en ik zijn het vaste team van twee personen en collega Anne van Knippenberg kan één van ons vervangen mocht de ander met vakantie zijn, ziek zijn of naar congres gaan. Zij is ons 'geheime wapen'.

Met welke afdelingen en collega’s werken jullie samen?

Sylvie: Om een klinische studie goed te kunnen uitvoeren werken we vrijwel met iedere afdeling van Maastro samen. Het is vaak een uitdaging om de studieconsulten te kunnen plannen rondom de afspraken voor de behandeling zonder dat dit te belastend wordt voor een patiënt. We werken voornamelijk samen met de behandelend radiotherapeut, de trialcoördinator en onderzoeker van de studie, maar daarnaast hebben we ook veel contact met de planners, receptie, doktersassistenten, voor specifieke studies ook met laboranten, moulagekamer (hier worden gepersonaliseerde hulpmiddelen gemaakt) en met externenen zoals artsen, onderzoekers of verpleegkundigen van bijvoorbeeld MUMC+. De trialpoli fungeert vaak als aanspreekpunt.

Wat zijn jullie grootste drijfveren in het werk?

John: Mijn grootste drijfveren zijn toch de contacten met gemotiveerde deelnemers, de veelzijdigheid van het werk en de wetenschappelijke inhoud.

Sylvie: Ik hoop dat ons werk uiteindelijk kan bijdragen aan een verbetering van de behandeling van patiënten. Dat is meestal ook de grootste drijfveer van de deelnemers zelf. Ondanks dat het voor hen extra tijd en inspanning kost om deel te nemen, willen ze een stukje bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen. Dat vind ik heel mooi.

IMG 2426



Wil je meer weten over klinisch wetenschappelijk onderzoek bij Maastro? Klik dan hieronder:

Delen