Naar de top van het beleven

Het is nu een jaar geleden dat Mario uit Bergen op Zoom, is geopereerd aan een goedaardige hersentumor. Een week lang moest hij herstellen van de hersenoperatie in het ETZ in Tilburg. Het laatste stukje resttumor moest een half jaar na operatie worden bestraald. Zijn arts in Tilburg verwees hem naar Maastro in Maastricht, omdat hij in aanmerking kwam voor protonentherapie.

De artsen oordeelden dat deze behandeling beter voor hem zou zijn dan de standaard fotonenbestraling, omdat er minder schade aan omringend weefsel optreedt. Lang nadenken over de protonentherapie in Maastricht deed hij niet. Bovendien wonen zijn ouders in Limburg, dus lekker dichtbij. ‘Op zo’n moment neemt je hart ook een beslissing. Als ik dan toch zes weken in Maastricht moet verblijven, maak ik er maar iets moois van,’ oordeelde hij, en Mario boekte een studio in hartje centrum.

Vertrouwen

Begin dit jaar startte Mario met de dertig bestralingssessies; iedere dag, zes weken lang. Hij ging het traject met het volste vertrouwen tegemoet, evenals zijn behandeld arts bij Maastro, dr. D. Eekers. Zij legde uit dat de winst van protonentherapie voor hem is: minder risico op aantasting van zijn geheugen! Hij ging zich richten op de praktische kant, zoals vergoeding via zijn verzekering en de eventuele bijwerkingen. Zijn partner hielp hem hierbij en met het mentaal voorbereiden. Het vertrouwen in de behandeling werd gesterkt door, zoals hij aangeeft, de behulpzaamheid van de laboranten en de arts. Bijwerkingen bleven vrijwel beperkt, wel ervaarde hij vermoeidheid na de bestralingen. Toch ging de Brabander dagelijks voor de ontspanning wandelen en hield hij zich bezig met zijn hobby fotograferen: ’Fotograferen brengt me op andere gedachten en geeft mij ontspanning.’

Alpe d’Huez

Ondanks dat het afgelopen jaar voor hem een pittige periode was, trainde hij voor de steile klim van de Alpe d’Huez die hij recent, samen met zijn zus en nichtje, heeft bedwongen. Want zoals hij schetst: ‘Je leven staat echt op de kop. We liepen mee om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Daarbij vooral denkend aan onze overleden zus, die tweeëneenhalf jaar geleden helaas de strijd tegen kanker heeft verloren.’ Het haarverlies wat Mario vreesde en indertijd bij haar zag, was bij hem gelukkig niet het geval. ‘Blij en trots dat we dit hebben kunnen doen voor haar, maar ook voor anderen’, verhaalt Mario.

Geheugentesten

Na een heftig jaar vol emoties kon het verwerken beginnen. Maatschappelijk Werk bij Maastro heeft hem goed op weg geholpen, stelt hij. Voor iemand die zeer gehecht was om controle te hebben, had hij nu opeens geen controle meer. En dat gevoel van loslaten was lastig. ‘Bij Maastro krijg ik nog cognitieve testen, om te kijken welk effect de bestraling heeft gehad op mijn geheugen. ’Ik ben er nog niet, maar positief denken brengt mij verder.’

Mario Jenneskens portret foto
Fotograferen brengt me op andere gedachten en geeft mij ontspanning.

Delen