Protonentherapie bij borstkanker

Als u te maken heeft met borstkanker en bestraling overweegt als behandeling, dan bent u hier op de juiste plek. Protonentherapie kan voor u een veelbelovende optie zijn. Onze deskundige teams zijn er om u te begeleiden en te ondersteunen op uw reis naar herstel.

Ontdek hier hoe protonentherapie een verschil kan maken in uw behandeling en herstel. Samen kijken we naar de beste mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Voorbereiding

Om de protonentherapie voor te bereiden, nodigen wij u na verwijzing uit voor een kennismaking gesprek bij Maastro in Maastricht. Wij bespreken hierin met u hoe protonen bestraling in zijn werk gaat.

Ook bespreken we met u het specifieke doel van de behandeling, het verschil ten opzichte van de “gewone bestraling” en wat mogelijk de bijwerkingen kunnen zijn. Aansluitend aan het kennismakingsgesprek maken we een nieuwe CT-scan voor het definitieve protonenplan. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied bepalen. Soms wordt er ook een bandje om de kin gemaakt om het hoofd in de juiste houding te houden. De meeste patiënten starten binnen een werkweek met de protonenbestralingen.

Bestralingen

Tijdens de protonenbehandeling voor de borstkanker wordt u 15 tot 23 keer bestraald, 1 keer per dag gedurende 3 tot 5 weken. De bestralingen vinden meestal 5 x per week plaats, en kunnen plaatsvinden van maandag tot en met zaterdag bij Maastro. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. Van de bestraling voelt u niets en duurt slechts enkele minuten. Een behandeling duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Bijwerkingen / adviezen

Alle intensieve behandelmethodes hebben bijwerkingen. Hoeveel bijwerkingen u krijgt en hoe ernstig die zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar informeert u hierover. Zo nodig krijgt u adviezen om de bijwerkingen te verminderen. Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u zich sneller moe voelt dan normaal. Hoe moe u bent, hangt ook af van uw situatie en conditie. Moeheid duurt minder lang als u regelmatig beweegt. Bij een bestraling voor borstkanker kunnen er klachten ontstaan zoals een huidreactie, pijn en/of zwelling van de borst of borstwand. Dit zijn bijwerkingen die ook kunnen optreden bij een “gewone bestraling”. Na het beëindigen van de bestralingsbehandeling kan het een paar weken duren voordat de klachten voorbij zijn. Uw behandelaar begeleidt u hierin.

Controleafspraken

Tijdens uw behandeling heeft u regelmatig een controleafspraak met uw behandelaar bij Maastro. We houden met het plannen rekening met uw afspraken voor de bestraling. Uw behandelaar bekijkt dan hoe het met u gaat. Klachten, problemen of opmerkingen kunt u dan bespreken. Na de bestralingen komt u nog één keer op controle bij Maastro. Daarna zijn alle controles in uw eigen ziekenhuis. Wel is het zo dat we contact met u houden via vragenlijsten en telefonische afspraken, om te kunnen vastleggen hoe het ook op langere termijn met u gaat.

Delen