Protonentherapie bij hersentumoren

Als u te maken heeft met hersentumoren en bestraling overweegt als behandeling, dan bent u hier op de juiste plek. Protonentherapie kan voor u een veelbelovende optie zijn. Onze deskundige teams zijn er om u te begeleiden en te ondersteunen op uw reis naar herstel.

Ontdek hier hoe protonentherapie een verschil kan maken in uw behandeling en herstel. Samen kijken we naar de beste mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Voorbereiding

Om de protonentherapie voor te bereiden, nodigen wij u na verwijzing uit voor een intakegesprek bij Maastro in Maastricht. Wij bespreken dan met u hoe uw behandeling eruit zal zien en hoeveel keer u bestraald gaat worden.

Ook bespreken we het doel van de behandeling, het verschil met standaard röntgenbestraling (fotonen) en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Na het intakegesprek (of in de dagen erna) maken we een bestralingsmasker, een CT- en een MRI-scan. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied bepalen. Meestal starten patiënten na één tot twee weken met de protonenbestralingen.

Bestralingen

Tijdens de protonenbehandeling voor een hersentumor wordt het doelgebied 25 tot 37 keer bestraald, 1 keer per dag, 5 tot 7 weken lang. Het aantal bestralingen is afhankelijk van uw tumorsoort. De bestralingen kunnen plaatsvinden van maandag tot en met zaterdag bij Maastro. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. De bestraling duurt maar een paar minuten en u voelt er niets van. Een behandeling duurt in totaal 20-25 minuten. Hierbij zijn de voorbereidingen en controles meegerekend.

Bijwerkingen / adviezen

Alle intensieve behandelmethodes hebben bijwerkingen. Hoeveel bijwerkingen u krijgt en hoe ernstig die zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar informeert u hierover. Zo nodig krijgt u adviezen de bijwerkingen te verminderen. Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.

Afhankelijk van de plaats van de hersentumor, kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid/overgeven, haaruitval of een toename van klachten die u al had. Daarnaast kunnen er op de lange termijn geheugenklachten ontstaan en kan er bestralingsschade ontstaan aan de gezonde hersencellen. Dit zijn bijwerkingen die ook kunnen optreden bij een fotonenbehandeling. Na het beëindigen van de bestralingsbehandeling kunnen de acute klachten nog een paar weken duren. Tijdens de bestralingsbehandeling begeleidt uw arts u. Als het nodig is, krijgt u medicijnen.

Controleafspraken

Tijdens uw behandeling heeft u elke week een controleafspraak met uw behandelend arts. Dit kan telefonisch zijn, of bij Maastro. Wij proberen deze afspraken zoveel mogelijk meteen na de bestraling te plannen, bij voorkeur bij uw eigen behandelaar. De arts bekijkt dan hoe het met u gaat. Klachten, problemen of opmerkingen kunt u dan bespreken.

Na de bestralingen heeft u telefonisch contact met uw arts van Maastro tot u hersteld bent van de behandeling. Controles van de tumor met een MRI-scan vinden plaats in uw eigen ziekenhuis. U hoeft alleen in Maastro terug te komen voor neuropsychologisch onderzoek (geheugentest). Het eerste onderzoek wordt zes maanden na de behandeling ingepland. Daarna volgt een jaarlijks onderzoek tot vijf jaar na de behandeling. Deze onderzoeken zijn noodzakelijk om het effect van de protonenbehandeling op geheugenklachten te beoordelen. Hiervoor gebruiken we ook de vragenlijsten die u regelmatig van ons krijgt. Zonder deze geheugentesten kunnen wij de pluspunten van protonenbehandeling niet bepalen. Uw medewerking aan deze testen is dus zeer belangrijk.

Delen