Protonentherapie bij hoofd-halskanker
Als u te maken heeft met hoofd-halskanker en bestraling overweegt als behandeling, dan bent u hier op de juiste plek. Protonentherapie kan voor u een veelbelovende optie zijn. Onze deskundige teams zijn er om u te begeleiden en te ondersteunen op uw reis naar herstel.
Ontdek hier hoe protonentherapie een verschil kan maken in uw behandeling en herstel. Samen kijken we naar de beste mogelijkheden voor uw specifieke situatie.
Voorbereiding
Om de protonentherapie voor te bereiden, nodigen wij u na verwijzing uit voor een intakegesprek bij Maastro in Maastricht. Wij bespreken samen hoe uw behandeling eruit zal zien en hoeveel keer u bestraald gaat worden. Ook bespreken we met u het doel van de behandeling, het verschil met standaard röntgenbestraling (fotonen) en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Na het intakegesprek maken we een bestralingsmasker en een CT-scan voor het definitieve bestralingsplan. Meestal start de bestraling een werkweek na deze voorbereidingen.
Bestralingen
Tijdens de protonenbehandeling voor hoofd-halskanker wordt u 33 tot 35 keer bestraald, meestal 1 keer per dag (in sommige gevallen 2 keer per dag), 6 tot 7 weken lang. Er kan bestraald worden van maandag tot en met zaterdag. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. De bestraling duurt maar een paar minuten en u voelt er niets van. Een behandeling duurt in totaal 30-40 minuten. Hierbij zijn de voorbereidingen en controles meegerekend. Als u tegelijk met de bestraling ook chemotherapie krijgt, wordt u hiervoor begeleid door een medisch oncoloog. Chemotherapie wordt meestal ook in Maastricht gegeven, de behandelaar vertelt u meer hierover.
Bijwerkingen / adviezen
Alle intensieve behandelmethodes hebben bijwerkingen. Hoeveel bijwerkingen u krijgt en hoe ernstig die zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar informeert u hierover. Als dat nodig is, krijgt u adviezen om de bijwerkingen te verminderen. Ook is er regelmatig begeleiding door een diëtist en mondhygiënist. Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.
Als de tumor in uw mond of keel zit, kan dat voor problemen zorgen. U kunt een droge mond krijgen, het moeilijk vinden om te slikken of minder goed proeven. Uw haar kan op sommige plekken uitvallen (vooral in je nek en hals), en uw huid kan rood worden. Ook kan het zijn dat u zich sneller moe voelt dan normaal. Hoe moe u bent, hangt ook af van uw situatie en conditie. Moeheid duurt minder lang als u regelmatig beweegt. Al deze bijwerkingen kunnen ook voorkomen bij een standaard fotonenbehandeling.
Protonentherapie probeert de weefsels die speeksel maken en slikken mogelijk maken, te beschermen. Met protonentherapie hopen we dat u minder last heeft van een droge mond en slikklachten.
Na de bestralingsbehandeling kunnen de klachten nog een paar weken duren. Sommige klachten kunnen blijven of niet helemaal beter worden. Tijdens en na de bestralingsbehandeling begeleidt uw behandelaar u hierin, samen met de diëtist en mondhygiënist.
Controleafspraak
Tijdens uw behandeling heeft u elke week een controleafspraak met uw behandelaar bij Maastro. We houden daarbij rekening met de tijden van uw bestraling. De behandelaar bekijkt hoe het met u gaat en of u extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld met pijnstillers, huidverzorging of aangepaste voeding. Klachten, problemen of opmerkingen kunt u tijdens deze controles bespreken. Als de bestralingen zijn afgelopen, worden er nog een aantal controles ingepland met de behandelaar van Maastro. Na 2 of 3 maanden is duidelijk hoe goed de bestraling heeft gewerkt. We doen dan een nieuw lichamelijk onderzoek en meestal ook een nieuwe scan. Normaal gesproken worden de controleafspraken afgewisseld tussen Maastricht en uw eigen ziekenhuis.
In totaal blijft u 3 tot 5 jaar bij Maastro onder controle. Omdat we willen volgen hoe de bestraling heeft gewerkt, sturen we u ook af en toe een vragenlijst. Soms wordt u ook in Maastro uitgenodigd voor een geheugentest (neuropsychologisch onderzoek). We proberen deze testen op de dag van uw controle bij de behandelaar te plannen.