“We willen meer patiënten laten profiteren van onze hoogwaardige behandeling”

06 juli 2022
Janine Beaujean

Bij een state-of-the-art behandeling behoort niet alleen een geavanceerde techniek, naar de laatste stand van de wetenschap, maar ook een gespecialiseerd brachyteam. Bij Maastro is deze combinatie aanwezig. De brachygroep heeft zich voor de komende vijf jaren een stevige ambitie ten doel gesteld. “We willen meer patiënten laten profiteren van onze hoogwaardige behandelingen en daarnaast onze kennis etaleren naar verwijzers toe zodat zij ook hiervan kunnen leren.” De ambitie sluit naadloos aan bij de overall visie van de organisatie een Topspecialistisch instituut te willen zijn in Europa, onder andere op het gebied van de “Salvage HDR brachy” behandeling1. “We gaan zelfs verkennen of we patiënten van buiten Nederland van deze behandeltechniek kunnen laten profiteren”, aldus Martien van Bussel, zorgmanager.

Grote dromen, klein beginnen

Een mooie ambitie. Om deze waar te maken worden, -stap voor stap - de benodigde investeringen gedaan. Martien: “Om de kwaliteit van de dagelijkse patiëntenzorg nog verder te optimaliseren, breiden we onze apparatuur uit met geavanceerde nieuwe toestellen, zoals een in-room CT-scanner.” Op deze wijze kunnen we hoogwaardige CT-beeldvorming doen terwijl de patiënt nog onder narcose is. Dit levert enerzijds betere positionering van de applicator en naalden op, en anderzijds minder onzekerheid bij de reconstructie van de exacte naaldposities, licht Evert van Limbergen, radiotherapeut-oncoloog, toe. “Dit kan resulteren in een veiligere behandeling met hogere tumorcontrole en minder bijwerkingen alsook minder rework.” Met de aanschaf van de nieuwste afterloader (het apparaat waarmee de radioactieve dosis precies op de juiste plek in het lichaam van de patiënt wordt gebracht van leverancier Varian) verwacht Maastro de behandeling nog verder te kunnen optimaliseren.

Kennis en expertise

Daarnaast zal het brachyteam haar expertise van implanteerbare ballonnetjes ook meer en meer gaan inzetten bij HDR brachytherapie bij de behandeling van prostaatkankerpatiënten met hoog risico op bijwerkingen. Evert: “Bij het bestralen van de prostaat, kan de afstand tot de darm worden vergroot door middel van een zogenaamde rectumspacer. Door het gebruik van zo’n rectumspacer kunnen we het rectum of de darm uit het bestralingsgebied wegduwen. Op die manier kunnen we patiënten met opvallend weinig bijwerkingen veilig (opnieuw) bestralen.” Brachybehandelingen zijn een heel arbeidsintensief proces. “Daarom gaan we kijken hoe we processen efficiënter kunnen maken”, laat Evert weten. Dit kan door enerzijds patiënten minder behandelsessies (of fracties) te geven of door meer behandelingen te doen in een dag. “Maastro heeft veel kennis en kunde op het gebied van procesverbeteringen ('lean'). Dat komt hier goed van pas om in minder tijd net zo’n hoge – of zelfs hogere – kwaliteit van zorg te bieden”, aldus Martien.

Bouwen aan de toekomst

De bouw van de nieuwe brachy behandelruimte is begonnen in februari dit jaar. Martien: “Deze voorbereidende fase waarin onze voorzieningen worden ge-upgrade wordt afgerond in de zomer van 2022. Dan is de nieuwe zogeheten 'Brachysuite' inclusief alle nieuwe apparatuur klaar voor gebruik en gaan we verder met de volgende fase waarin onder andere onze eerste 'Brachy School' georganiseerd zal worden. Martien: “Onze expertise willen we graag delen met brachy specialisten van andere radiotherapie-instituten in binnen en buitenland. Met ondersteuning van Varian kunnen we toegespitste scholingsprogramma’s bieden voor deze bijzondere behandelingen.”