Overleving bij uitgezaaide kanker beperkt toegenomen na introductie nieuwe geneesmiddelen

29 maart 2023
Bron: IKNL

Uit een studie, die vandaag gepubliceerd is in JNCI (Journal of the Cancer Institute) van Marianne Luyendijk (IKNL) en collega's blijkt dat de overleving van patiënten bij uitgezaaide kanker beperkt is toegenomen in de afgelopen decennia. De onderzoekers vergeleken daarbij de perioden 1989-1993 en 2014-2018 en keken naar solide tumoren.

In de studie evalueerden de onderzoekers de 1- en 5-jaarsoverleving van patiënten waarbij de kanker bij diagnose uitgezaaid was, en maakten een onderverdeling in twee perioden, namelijk 1989-1993 en 2014-2018.

Over het algemeen is de toename in overleving beperkt, hoewel dat verschilt per tumorsoort. Deze historische data geven aan dat de resultaten die in trials gehaald worden gevonden niet altijd ook in de dagelijkse praktijk behaald worden. En de onderzoekers wijzen op het belang van preventie en vroege opsporing van kanker, om zo het aantal patiënten met uitgezaaide kanker te verminderen. De beperkte overleving onderstreept daarnaast ook het belang van goede zorg in de palliatieve fase.

In de studie werkten onderzoekers van IKNL, Universiteit Twente, Erasmus Universiteit Rotterdam, UMC Groningen, Antoni van Leeuwenhoek, Maastro (Frank Hoebers)/ Maastricht University en Catharina ziekenhuis samen.

Lees het volledig bericht, via de IKNL website.