Symposium - Protonen en andere innovaties in de kankerzorg
Viering van het 1e lustrum van het Maastro Protonentherapiecentrum.
Op 17 en 18 oktober organiseert Maastro een tweedaags symposium ter gelegenheid van het 1e lustrum van het Protonentherapiecentrum. Het is een unieke gelegenheid om samen te komen, kennis te delen en nieuwe inzichten op te doen.
- Op de eerste dag komen diverse radiotherapie innovaties ter sprake en houden we tegen het licht welke toegevoegde waarde deze hebben voor het oncologische landschap en de patiënt. (voertaal Engels).
- Op de tweede dag duiken we dieper in de toekomst van kankerzorg waarbij innovatie als drijvende kracht centraal staat. (voertaal Nederlands).
- De dagvoorzitter voor beide dagen is Fleur Huijs.
Accreditaties
- NVKF: 10 punten
- Verpleegkundig Specialisten: 10 punten
- Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: 12 punten
- ABAN (waaronder o.a. NVRO, NVALT): 10 punten
Programma symposium
- 08:45 uur: Registration
- 09:25 uur: Welcome: Beyond the research paper: realizing the potential of radiation oncology innovations - Maria Jacobs
- 09:50: uur Technological innovations in radiotherapy: an itinerary through the body - Judith van Loon, Evert van Limbergen
- 10:15 uur: Moving targets and the Maastro solution - Bastiaan Ta, Kim van der Klugt
- 10:40 uur: Proton therapy and its bycatch in the photon world - Mirko Unipan, Daniëlle Eekers
- 11:05 uur: Break
- 11:35 uur: The optimal combination of radiotherapy and medication: what does the lab tell us? - Dirk de Ruysscher, Rianne Vaes
- 12:00 uur: To adapt or to accept: what can we learn from our proton patients? - Richard Canters, Djoya Hattu
- 12:40 uur: A virtual tour through Maastro Protontherapy
- 12:45 uur: Lunch
- 13:45 uur: Physics tools and issues in proton radiotherapy - Frank Verhaegen, Gloria Vilches Freixas
- 14:10 uur: The ideal radiobiological world - Brad Wouters
- 14:35 uur: Challenges of care logistics and patient journey in concentrated care - Hans Bogers, Rinus Wanders, Caroline Tissing-Tan (in Dutch)
- 15:00 uur: Break
- 15:30 uur: AI in clinical practice: a glimpse of the future - Frank Hoebers, Wouter van Elmpt
- 15:55 uur: Enabling organ preservation for rectal cancer patients - Maaike Berbee, Geerard Beets
- 16:20 uur: Stage III lung cancer – how protons make fitter patients - Lizza Hendriks, Francesco Cortiula
- 16:45 uur: Wrap-up - Fleur Huijs
- 16:50 uur: Drinks
- 18:00 uur: Closing drinks
- 08:45 uur: Registration
- 09:30 uur: Welkom: Innovatie-implementatie makkelijker gezegd dan gedaan - Maria Jacobs
- 09:50 uur: Ontwikkeling van kanker en preventie - Valery Lemmens
- 10:15 uur: Toekomst van de academische zorg in Limburg en de rol van innovatie - Rianne Letschert
- 10:40 uur: Protonen als geïntegreerd onderdeel van de radiotherapie kliniek - Mirko Unipan
- 11:05 uur: Break
- 11:35 uur: Digitale innovatie - Nicole van Eldik
- 12:00 uur: Value based health care - Miet Vandemaele en Paul Cremers
- 12:25 uur: Zorginnovatie en de patiënt - Liesbeth Boersma
- 12:50 uur: Lunch
- 14:00 uur: Innovatie implementatie in de zorg - Annemarie Weggelaar
- 14:25 uur: Relatie tussen passende zorg en innovatie - Jan Kremer
- 14:50 uur: Rol van innovaties in de radiotherapie - Marcel Verheij
- 15:15 uur: Ludieke afsluiting
- 16:00 uur: Wrap-up - Fleur Huijs
- 16:05 uur: Borrel - Met Maastro band 'The Protones'
Registreer / Register
Registeren voor deelname / Register for participation
Introductie sprekers
Prof. Dr. Maria Jacobs is een gedreven zorgbestuurder met een sterke focus op innovatie binnen de ziekenhuis- en gezondheidszorgsector. Als voorzitter van de Raad van Bestuur van Maastro, een topspecialistische bestralingskliniek in Maastricht en Venlo, staat zij aan het roer van een organisatie die dagelijks zorg verleent aan circa 250 kankerpatiënten en waar meer dan 350 medewerkers van verschillende nationaliteiten werkzaam zijn.
Maria heeft een brede academische achtergrond in Human Resource Management en Bedrijfskunde en ruime ervaring in (project)management en bestuurlijke functies. Onder haar leiding zijn baanbrekende innovaties geïmplementeerd, waaronder de oprichting van een protonentherapiecentrum en een nieuwe locatie in Venlo. Haar passie voor innovatie in de zorg leidde tot haar promotie en een leerstoel Innovatie-Implementatie aan de Universiteit van Tilburg.
Maria Jacobs combineert haar bestuurlijke rol met toezichthoudende functies bij de Meander Groep en ZoWonen, en zet zich onvermoeibaar in voor de toekomst van zorginnovaties in Nederland.
Maria Jacobs
Samenvatting 'Technological innovations in radiotherapy'- an itinerary through the body
In deze boeiende introductie van het symposium duiken we in de wereld van radiotherapie, een sleutelrol in de oncologische zorg. Geleid door Maastro's missie om de beste oncologische behandelingen te bieden met minimale fysieke en mentale bijwerkingen, bespreken we de uitdagingen en kansen van de toekomst. We belichten de verschillende toepassingen van radiotherapie, zowel als op zichzelf staande behandeling, als aanvullende therapie of in combinatie met systemische behandelingen. We presenteren adaptieve strategieën om veranderingen tijdens therapie aan te pakken, zowel fysiek als biologisch. Deze introductie legt de basis voor onze sprekers en hun expertise.
Dr. Judith van Loon is radiotherapeut-oncoloog bij Maastro, gespecialiseerd in de behandeling van long- en borstkanker. Ze is lid van het bestuur met protontherapie als haar belangrijkste portefeuille. Haar onderzoek richt zich op gezondheidseconomie, protontherapie, radiotherapie bij ouderen en radio-immunotherapie voor longkanker. Dr. Van Loon voerde een stage uit bij het National Institute for Clinical Excellence (NICE) in Londen, gericht op de economische evaluatie van nieuwe radiotherapietechnieken. Sinds 2019 leidt zij de protontherapie voor longkanker bij Maastro. Daarnaast is zij bestuurslid van het landelijk platform voor protontherapie (LPPT) en Duproton, en actief lid van de ESTRO-HERO taskforce en het European Particle Therapy Network (EPTN).
Dr. Evert van Limbergen is een ervaren radiotherapeut-oncoloog en wetenschapper. Na het afronden van zijn medische studie aan de Universiteit van Leuven in 2007, voltooide hij zijn specialisatie in radiotherapie in de universitaire ziekenhuizen van Leuven in 2014. Gelijktijdig behaalde hij een PhD in de biomedische wetenschappen, met een focus op radiobiologie en moleculaire biologie.
Evert is momenteel co-directeur van het radiotherapie-instituut Maastro en hoofd van de afdeling radiotherapie in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Daarnaast leidt hij de onderzoekstak Radiotherapie aan de Universiteit van Maastricht en is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO). Zijn onderzoek richt zich vooral op brachytherapie en biologische aspecten van kankerbehandeling. Tevens is hij actief lid van de Gastro-intestinale werkgroep van GEC-ESTRO.
Evert van Limbergen
Judith van Loon
Samenvatting: Ontwikkeling van kanker en preventie
Het aantal mensen dat ieder jaar de diagnose kanker krijgt, groeit komende jaren gestaag verder (in 2032 bijna 160.000 nieuwe patiënten per jaar). Een positieve ontwikkeling is dat de vijfjaarsoverleving in de afgelopen 25 jaar in Nederland is toegenomen van 53% naar 67%. Mede daardoor neemt het aantal mensen dat in leven is na de diagnose ‘kanker’ ook gestaag toe, naar 1.4 miljoen mensen in 2032. Door de alsmaar groeiende patiëntaantallen maar ook door de toenemende klinische complexiteit vanwege het forse aandeel ouderen zal de impact van kanker zal de komende decennia in Nederland alleen maar groter worden. Er is de laatste decennia veel meer aandacht voor de kwaliteit en de organisatie van de zorg, welke een effect heeft op het terugdringen van de sterfte aan kanker. Echter, zonder een ambitieuzer preventiebeleid gericht op de langere termijn bestaat het gevaar dat we in de toekomst blijven dweilen met de kraan open.
Prof. dr. Valery Lemmens is sinds begin 2024 lid van de Raad van Bestuur van Maastro. Daarvoor was hij ruim vier jaar bestuurder bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hij heeft zich jarenlang toegelegd op onderzoek naar de kwaliteit en organisatie van zorg, met een focus op gastro-intestinale kanker. De laatste jaren heeft Valery zich sterk gemaakt voor kankerpreventie, onder meer door de ontwikkeling van de Nederlandse Kankeratlas, die geografische variaties in kanker tot op wijkniveau inzichtelijk maakt. Hij is hoogleraar Regio-integrale aanpak van kanker aan de Universiteit Maastricht en daarnaast editor van het European Journal of Cancer en lid van de Raad van Toezicht van Alzheimer Nederland.
Valery Lemmens
Samenvatting: Moving targets and the Maastro solution
Deze sessie gaat in op Maastro's ervaringen met de implementatie van protonentherapie voor patiënten met mediastinaal lymfoom. Onlangs heeft Maastro de breath-holdtechniek gecombineerd met protonentherapie, als een van de weinige protonentherapiecentra ter wereld. We gaan een presentatie geven over bewegende 'targets' en de Maastro-oplossing.
Bastiaan Ta is radiotherapeut-oncoloog, voornamelijk werkzaam in de oncologische gebieden hematologie en gastro-enterologie. Daarnaast is hij residency programmadirecteur van de afdeling stralingsoncologie (OOR-ZON regio).
Kim van der Klugt is werkzaam als radiotherapeutisch laborant bij Maastro, Gedurende de 5 jaar protonentherapie neemt zij deel aan de proton radiotherapie groep en ondersteunt zij onderzoek en implementatie van nieuwe technieken.
Bastiaan Ta
Kim van der Klugt
Samenvatting: Proton therapy and its bycatch in the photon world
Hierin zal besproken worden hetgeen we geleerd hebben door de komst van protonen op het gebied van de Neuro Oncologie.
Samenvatting: Protonen als geïntegreerd onderdeel van de radiotherapie kliniek
‘Protonen als geïntegreerd onderdeel van de radiotherapie kliniek’ gaat over het maximaal inbedden van protonentherapie binnen de bestaande kliniek en het optimaliseren van de patiëntenlogistiek en workflows.
Mirko Unipan is een medisch fysicus en hoofd van het protonfysica team bij Maastro Clinic. Hij was vanaf het begin betrokken bij de oprichting van het protonentherapiecentrum, waar hij meewerkte aan de ingebruikname van het systeem en de ontwikkeling van protonentherapieprotocollen. Zijn expertise ligt in protonbehandelplanning en adaptieve protonentherapie, met een speciale focus op neurologische en hoofd-hals tumoren. Samen met collega’s van de protontherapiecentra in Groningen en Holland PTC heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse richtlijn voor robuustheidsevaluatie. Daarnaast neemt Mirko deel aan werkgroepen voor behandelplanning en adaptatie binnen het European Particle Therapy Network.
Danielle Eekers is sinds 2005 radiotherapeut-oncoloog, gespecialiseerd in neuro-oncologie en palliatieve zorg. Na acht jaar met plezier in Tilburg gewerkt te hebben, is zij sinds 2012 werkzaam bij Maastro, waar ze patiënten uit heel Zuid-Nederland behandelt. Haar focus ligt op het verbeteren van de bestralingstechnieken voor tumoren in het hoofd, waarbij ze streeft naar het minimaliseren van bijwerkingen, zoals geheugen- en concentratieproblemen. In 2018 promoveerde Danielle op onderzoek naar verschillende bestralingstechnieken, zoals fotonen, protonen en koolstofionen. Danielle Eekers is nauw betrokken bij de oprichting van het Zuid-Oost Nederland Protonen Therapie Centrum (ZON-PTC) en participeert in diverse landelijke en internationale werkgroepen, waaronder de Europese Brain Tumor Group. Daarnaast is zij consulent voor de neuro-oncologie, schedelbasis en endocrinologie werkgroepen, en speelt een belangrijke rol in het afstemmen van behandelingen binnen Europese protonencentra.
Mirko Unipan
Daniëlle Eekers
Samenvatting: The optimal combination of radiotherapy and medication: what does the lab tell us?
Het onderwerp over het combineren van radiotherapie met medicatie zal ingaan op de manieren die bij Maastro zijn ontwikkeld om combinaties op een rationele manier te ontwikkelen.
Prof. Dr. Dirk De Ruysscher is een vooraanstaand radiotherapeut-oncoloog met een indrukwekkende carrière in zowel onderzoek als klinische zorg. Hij behaalde zijn medische graad aan de Universiteit van Leuven in 1986 en voltooide daar zijn specialisatie tot radiotherapeut-oncoloog in 1991. In 1992 promoveerde hij op de invloed van radiotherapie op immuniteit.
Momenteel is hij hoogleraar Radiotherapie en Respiratoire Oncologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en Erasmus MC in Rotterdam. Hij leidt de Maastro Clinical Research divisie en coördineert grote onderzoeksprojecten, waaronder een biobankproject met meer dan 10.000 patiënten voor radiogenomisch onderzoek. Daarnaast was hij voorzitter van DUPROTON en het Nederlands Platform voor Radiotherapie van Longkanker.
Met meer dan 500 publicaties en een H-index van 103 heeft hij talloze klinische studies gecoördineerd, waaronder innovatieve fase I, II en III-trials. In 2019 werd hij onderscheiden met de ESTRO Claudius Regaud Gold Medal voor zijn bijdragen aan het vakgebied.
Dr. Rianne Vaes behaalde haar master in Biomedische Wetenschappen in 2015 en begon daarna aan haar promotieonderzoek naar cachexie bij alvleesklierkanker aan de Universiteit Maastricht. Haar onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van patiënt-afgeleide tumororganoïden om de cachexie-inducerende eigenschappen van tumorcellen te bestuderen. Tijdens haar promotie presenteerde ze op diverse nationale en internationale conferenties en ontving in 2019 de Young Investigators Award op de Cachexia Conference in Berlijn.
Sinds 2019 werkt Rianne Vaes als postdoctoraal onderzoeker bij Maastro, waar ze zich richt op translationeel onderzoek naar longkanker. Haar onderzoek omvat de ontwikkeling van biologische voorspellingsmodellen voor behandelingsresultaten, inclusief het identificeren van bloedgebaseerde biomarkers en het creëren van patiënt-specifieke tumormodellen. Ze is tevens betrokken bij het coördineren van verschillende klinische studies en begeleidt een PhD-student en een onderzoekstechnicus. In 2024 ontving zij de Maastro Research Award 2023 voor haar uitstekende bijdragen aan het onderzoek.
Dirk de Ruysscher
Rianne Vaes
Samenvatting: To adapt or to accept: what can we learn from our proton patients?
Behandelingsadaptatie bij protonentherapie is vaak nodig vanwege veranderingen in de anatomie van de patiënt of de positie van de tumor en risicovolle organen, die invloed hebben op de geplande dosisverdeling. Het is echter moeilijk te bepalen welke veranderingen bij de patiënt leiden tot een onacceptabele verslechtering van tumorcontrole en verhoogde toxiciteit. Op basis van meerdere studies hebben we patiëntengroepen geïdentificeerd die baat kunnen hebben bij een behandeladaptatie. We hebben dosis- en NTCP-criteria geïntroduceerd voor adaptatie om de tumorbedekking en de dosis voor risicovolle organen te verbeteren, en we hebben methoden onderzocht om de werklast bij adaptatie te verminderen.
Dr. Richard Canters is een medisch fysicus met uitgebreide ervaring in klinische ondersteuning, innovatie-implementatie en toegepast onderzoek in radiotherapie. Sinds maart 2017 is hij werkzaam bij de Maastro Clinic in Maastricht, waar hij zich richt op de automatisering van behandelplannen voor zowel foton- als protontherapie en de aanpassing van behandelingen voor gastro-intestinale en longtumoren. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van op hartdosis gebaseerde adaptieve protocollen, die hij heeft gepresenteerd op internationale conferenties zoals PTCOG en ESTRO. Richard voltooide zijn opleiding tot medisch fysicus bij Radboud UMC in Nijmegen en behaalde eerder een PhD aan het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij onderzoek deed naar online aanpassing bij hyperthermie. Hij is tevens bestuurslid van de wetenschappelijke commissie Radiotherapie van de NVKF en combineert zijn expertise in medische IT om de nauwkeurigheid van behandelingen en patiëntresultaten te verbeteren.
Djoya Hattu is een opgeleide architect die de overstap maakte naar radiotherapeutisch laborant. Sinds 2017 is zij betrokken bij de voorbereiding en klinische implementatie van protontherapie voor longkanker bij Maastro. Later begon ze aan haar promotieonderzoek, gericht op het optimaliseren van radiotherapie workflows voor adaptieve behandelingen met zowel fotonen- als protonentherapie bij longkankerpatiënten. Ze verwacht haar proefschrift begin 2025 te verdedigen.
Richard Canters
Frank Verhaegen is hoofd van de afdeling Fysisch Onderzoek bij Maastro en sinds 2009 hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde aan de Universiteit Gent in België en vervolgde zijn postdoctorale studies aan het Royal Marsden Hospital in Londen, VK. Verhaegen werkte als Principal Scientist bij het National Physical Laboratory in Londen voordat hij naar Maastricht verhuisde. Daarvoor was hij universitair hoofddocent medische fysica aan de McGill University in Montréal, Canada. Zijn expertise ligt in de combinatie van stralingsfysica en beeldvorming, met toepassingen in radiotherapie en radiobiologie. Bij Maastro richt zijn onderzoek zich op radiotherapiefysica en beeldvorming met fotonenstralen, en sinds kort ook op protonenfysica na de opening van de protontherapiekliniek. Naast medische fysica richt zijn groep zich op de ontwikkeling van geavanceerde preklinische technologie voor precieze bestraling. Verhaegen is tevens redacteur van een boek over Monte Carlo-methoden in de radiotherapie.
Gloria Vilches Freixas is sinds augustus 2017 werkzaam als medisch fysicus radiotherapie bij Maastro. Haar interesse in medische fysica ontstond aan het einde van haar masterstudie natuurkunde in Barcelona, waar ze gefascineerd raakte door de mogelijkheden van de deeltjes therapie. Ze vervolgde haar opleiding medische fysica in Rome, waar ze haar vierjarige opleiding voltooide en haar specialisatie deed tussen Rome en Pavia. Daarna werkte ze drie jaar bij de CNAO Foundation in Pavia, waar ze betrokken was bij de inbedrijfstelling van proton- en koolstofionenstralen en de klinische toepassing daarvan. Gloria promoveerde vervolgens in Lyon, met een focus op medische beeldvorming voor protonbehandelplanning. In Maastricht voegde ze zich bij het team van medisch fysici om te helpen met de opstart van de nieuwe protontherapievoorziening en werkte ze ook aan fotonenradiotherapie. Gloria hecht veel waarde aan teamwork en vindt multidisciplinair samenwerken zeer verrijkend. Ze is lid van de NCS-subcommissie voor protondosimetrie en lid van ESTRO
Frank Verhaegen
Dr. Bradly G. Wouters, Ph.D. is een wereldwijd erkend leider en kankeronderzoeker, en sinds 2016 Executive Vice President van Science & Research bij het University Health Network (UHN). Voorafgaand aan deze rol was hij Interim Director of Research aan het Princess Margaret Cancer Centre vanaf 2014. Dr. Wouters trad in 2008 in dienst bij UHN als Senior Scientist en directeur van het Princess Margaret Hypoxia Program, en heeft sinds die tijd faculteitsaanstellingen aan de Universiteit van Toronto in de afdelingen Medical Biophysics en Radiation Oncology. Voor zijn komst naar UHN was hij hoogleraar en hoofd van de afdeling Experimentele Radiotherapie aan Maastricht University in Nederland. In zijn huidige rol richt Dr. Wouters zich op het bevorderen van uitmuntendheid in fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek binnen UHN.
Brad Wouters
Hans Bogers is een radiotherapeut-oncoloog, bij Radiotherapiegroep Arnhem, met expertise in de behandeling van longkanker en GI-maligniteiten.
Hans Bogers
Rinus Wanders
Caroline Tissing-Tan
Dr. Frank Hoebers is een radiotherapeut-oncoloog met een medische graad van de Universiteit Utrecht en gespecialiseerde training aan het Netherlands Cancer Institute in Amsterdam. In 2007 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift over prognostische factoren en predictieve tests bij hoofd- en halskanker. Na een beursjaar bij Princess Margaret Hospital in Toronto, keerde hij in 2010 terug naar Nederland als staflid bij Maastro in Maastricht, waar hij verantwoordelijk is voor de introductie van protontherapie voor hoofd- en halskankerpatiënten.
Zijn onderzoek richt zich op het identificeren van voorspellende en prognostische factoren bij hoofd- en halskanker, waarbij hij gebruik maakt van functionele imaging, radiomics, en kunstmatige intelligentie. Hij heeft verschillende nationale en internationale onderzoeksbeurzen ontvangen en heeft meer dan 140 artikelen gepubliceerd. Momenteel leidt hij de AI-implementatietaakgroep bij Maastro. In 2022 ontving hij een fellowship aan Mass General Brigham en Harvard Medical School voor AI-toepassingen in radiologie.
Wouter van Elmpt is program manager van het physics innovation team bij Maastro en gespecialiseerd in geavanceerde beeldverwerking en de behandeling van kankerpatiënten. Sinds januari 2015 is hij tevens assistant professor aan Maastricht University. Hij behaalde zijn Master in Toegepaste Natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven in 2004 en promoveerde in 2009 aan Maastricht University op het gebied van radiotherapie behandeling verificatie.
Wouter heeft gewerkt als parttime visiting scientist bij de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Wisconsin. Hij is lid van de ESTRO physics committee en was voorzitter van de ESTRO physics conferentie in 2021. Zijn onderzoek richt zich op de implementatie van AI in de gezondheidszorg. Met meer dan 180 peer-reviewed publicaties en 200 abstracts is hij actief in nationale en internationale projecten, waarbij hij innovaties in de klinische praktijk brengt door samenwerking tussen diverse disciplines te coördineren.
Frank Hoebers
Wouter van Elmpt
Samenvatting: Enabling organ preservation for rectal cancer patients
Lange tijd bestond de behandeling van rectumkanker altijd uit een chirurgische resectie van de tumor. Tegenwoordig kunnen patiënten die een volledige tumorrespons ontwikkelen op hun neo-adjuvante behandeling, kiezen voor het weglaten van chirurgie en een “watch and wait”-strategie. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de nieuwste ontwikkelingen in strategieën voor orgaanbehoud bij patiënten met rectumkanker, waaronder de introductie van de Maastro rectale HDR-applicator.
Maaike Berbée is radiotherapeutisch oncoloog bij Maastro Kliniek / Maastricht Universitair Medisch Centrum in Nederland. Ze heeft een PhD in stralingsbiologie en richt zich in haar klinische werk voornamelijk op de behandeling van patiënten met gastro-intestinale kankers, waaronder rectale en slokdarmkanker. Berbée is co-voorzitter van de Nederlandse werkgroep voor protontherapie bij slokdarmkanker en was sterk betrokken bij de introductie van protontherapie voor slokdarmkanker in Nederland. Haar huidige onderzoek richt zich op bestrijdingsstrategieën die de kans op orgaanbehoud bij rectumkanker vergroten. Ze is mede-uitvinder van de Maastro HDR rectale brachytherapie-applicator en principal investigator van de klinische studie “Introductie van de Maastro-applicator voor endoluminale boost bij rectumkanker: een pilotstudie.” Maaike Berbée draagt bij aan innovatieve behandelmethoden die de zorg voor patiënten met kanker verbeteren.
Prof. Geerard Beets is hoogleraar Chirurgische Oncologie en voorzitter van de afdeling Chirurgie aan het Netherlands Cancer Institute in Amsterdam. Hij heeft een academische aanstelling bij Maastricht University, waar hij eerder werkte als directeur van het Oncologiecentrum. In oktober 2024 keert hij terug naar Maastricht University Medical Centre als voorzitter van de afdeling Chirurgie. Zijn expertise ligt in colorectale kanker, met een focus op rectumkanker door middel van MR-imaging, uitkomstonderzoek, orgaanbehoudende behandelingen en het gebruik van immuuncheckpoint-inhibitie bij colorectale kanker. Zijn werk heeft geleid tot vele publicaties, proefschriften en uitgenodigde lezingen. Prof. Beets is President Elect van de European Society of Surgical Oncology, faculteitslid van diverse nationale en internationale verenigingen en lid van de redactie van verschillende tijdschriften op het gebied van colorectale en oncologische chirurgie.
Geerard Beets
Maaike Berbee
Samenvatting: Stage III lung cancer – how protons make fitter patients
Voor fitte patiënten met lokaal gevorderde niet-kleincellige longkanker (NSCLC) is de standaardbehandeling gelijktijdige chemoradiotherapie, gevolgd door adjuvante durvalumab. Helaas brengt chemoradiotherapie een risico op toxiciteit met zich mee, wat de start van durvalumab kan vertragen en mogelijk de overlevingskansen kan verminderen. Bovendien haalt meer dan de helft van de patiënten geen langdurig voordeel uit deze behandelingsstrategie. Nieuwe veelbelovende systemische therapieën worden in deze context geëvalueerd, en om het potentiële voordeel te maximaliseren, moet de toxiciteit van chemo- en radiotherapie zoveel mogelijk worden beperkt. In deze presentatie zullen we mogelijke nieuwe behandelingsopties voor lokaal gevorderde NSCLC bespreken, waaronder de rol van protontherapie bij het minimaliseren van het risico op toxiciteit en het verbeteren van de resultaten.
Dr. Lizza Hendriks is longarts gespecialiseerd in longkanker aan het Maastricht University Medical Center, waar zij het klinische longkankeronderzoek leidt. Haar belangrijkste interesse ligt bij hersenmetastasen bij longkankerpatiënten, een onderwerp waarop zij in 2016 promoveerde.
Dr. Hendriks leidt de Innovative Cancer Diagnostics Therapy-groep aan de School for Oncology and Developmental Biology (GROW) van Maastricht University. Ze is (lokale) hoofdonderzoeker bij verschillende fase II- en III-clinische trials, met focus op (lokaal) gevorderde NSCLC en SCLC, gerichte behandelingen en immunotherapieën. Ze is actief lid van Nederlandse (NVALT, NRS), Europese (ESMO, EORTC, ETOP, ERS) en mondiale verenigingen (IASLC, ASCO), en is secretaris van de NVALT-studies stichting en voorzitter van de EORTC-subcommissie voor systemische behandeling van gemetastaseerde NSCLC. Tevens is ze lid van de Young Academy van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Dr. Francesco Cortiula is medisch oncoloog gespecialiseerd in thoracale maligniteiten. Hij ontving zijn opleiding aan het Universitair Ziekenhuis van Udine en het CRO Aviano Nationaal Kankercentrum in Italië. Momenteel werkt hij als medisch oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis van Udine, waar hij dagelijks longkankerpatiënten behandelt.
In 2021 voltooide hij een opleiding aan het Maastricht University Medical Center+ (MUMC+) via het ESMO-fellowshipprogramma. Sinds juni 2022 is hij promovendus aan de Universiteit Maastricht, met een focus op stadium III niet-kleincellig longkanker, onder begeleiding van Prof. De Ruysscher en Dr. Hendriks. Dr. Cortiula leidt het klinische onderzoek naar thoracale maligniteiten aan het Universitair Ziekenhuis van Udine en is (lokale) hoofdonderzoeker bij verschillende fase II- en III-clinische trials gericht op NSCLC. Hij is actief lid van ESMO en EORTC.
Lizza Hendriks
Francesco Cortiula
Prof. dr. Rianne Letschert is sinds november 2021 voorzitter van de Universiteit Maastricht. Van september 2016 tot februari 2022 was ze Rector Magnificus van dezelfde universiteit. Ze studeerde internationaal recht aan de universiteiten van Tilburg, Amsterdam en Montpellier, en was onder meer visiting fellow aan de Universiteit van Cambridge en hoogleraar in Barcelona. Letschert was voorzitter van De Jonge Akademie van de KNAW en heeft verschillende publicaties op haar naam staan. Ze leidde het International Victimology Institute (INTERVICT) aan Tilburg University en ontving een Vidi-beurs voor haar onderzoek naar de impact van internationale tribunalen. Haar wetenschappelijke werk legt een sterke nadruk op maatschappelijke impact. Sinds maart 2023 is ze voorzitter van de Adviescommissie van het Nationaal Groeifonds en President van CoARA, gericht op de hervorming van onderzoeksbeoordeling. Ze zet zich in voor het programma ‘Erkennen en Waarderen’ om carrièrepaden in de academische wereld te hervormen.
Rianne Letschert
Samenvatting: Digitale innovatie
Hybride, passende zorg in het MUMC+: Aan de hand van een patiëntenreis zullen we samen de inrichting van hybride, passende zorg in het MUMC+ bespreken. We gaan in op hoe de zorg op dit moment anders wordt ingericht: thuis tenzij, zelf tenzij en digitaal tenzij. De transformatie in de zorgt vergt een manier om te innoveren binnen ons academisch centrum. Hiervoor werd een innovatie- en implementatiemethodologie ingericht (de innovatieloop en de wasstraat). Daarnaast is het belangrijk dat zorg voor iedereen toegankelijk blijft, ook voor onze patiënten die minder digitale en/of gezondheidsvaardigheden beschikken. Hoe het MUMC+ dit aanpakt zullen we bespreken in het praatje “hybride, passende zorg in het MUMC+”.
Dr. Nicole van Eldik is kinderarts en programmamanager Digitale Zorg in het MUMC+, waar ze verantwoordelijk is voor de strategie rond digitale zorg. Ze werkt nauw samen met de afdelingen kwaliteit, innovatie, onderzoek en IT. Als voorzitter van de expertisegroep Innovatie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van verschillende landelijke werkgroepen, draagt ze bij aan de ontwikkeling van digitale en datagedreven zorg binnen en buiten de kindergeneeskunde. Nicole studeerde gezondheidswetenschappen en geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en werkt als algemeen kinderarts, met een specialisatie in sociale pediatrie. Ze heeft ervaring opgedaan in de kind- en jeugdpsychiatrie, kinderrevalidatie en slaapgeneeskunde. Haar bijzondere interesse ligt in de toepassing van het biopsychosociale model binnen de geneeskunde en digitale zorg. Vanaf 2024 is ze programmaleider van Citrien-3, gericht op het verkleinen van gezondheidsachterstanden door digitale zorg.
Nicole Eldik
Samenvatting: Value based health care
Sinds 2010 is waarde-gedreven gezondheidszorg een strategische benadering om de voordelen voor patiënten te maximaliseren en de duurzaamheid van gezondheidszorgsystemen te waarborgen. In de radiotherapie zijn patiëntrelevante voordelen en kosten moeilijk te beoordelen door snelle innovaties en de noodzaak voor expertise. Een waarde-gedreven aanpak kan de kwaliteit van zorg optimaliseren door te focussen op belangrijke uitkomsten en nieuwe ontwikkelingen te integreren. Dit helpt behandelingscentra richting hoogwaardige zorg te sturen en ondersteunt beleidsmakers met het bewijs voor klinische implementatie en terugbetaling. Het uiteindelijke doel is de toegang tot evidence-based innovaties te vergroten en kosten acceptabel te houden.
Dr. Miet Vandemaele volgt haar opleiding tot arts-specialist in Radiotherapie-Oncologie aan het Universitair Ziekenhuis Gent in België. Als doctoraatsonderzoeker richt ze zich op het verbeteren van de toegang tot innovatieve en evidence-based radiotherapie voor patiënten, binnen het Value-Based Radiation Oncology project, ondersteund door de European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO-VBRO project).
Paul Cremers begon zijn loopbaan met een studie Fysiotherapie, gevolgd door Epidemiologie en Gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. In 2015 promoveerde hij in Health Promotion aan dezelfde universiteit. Daarna vervulde hij diverse managementfuncties in ziekenhuizen, waarbij Value Based HealthCare (VBHC) centraal stond. In 2018 ontving hij de VBHC Prize voor het opzetten van het Nederlands Hart Netwerk, dat gericht is op het verbeteren van patiëntrelevante uitkomsten en het verlagen van zorgkosten binnen de cardiologie. Paul is momenteel Manager Research bij Maastro en volgt een MBA aan de Universiteit Maastricht. Hij is verantwoordelijk voor de onderzoeksafdelingen van Maastro en is vicevoorzitter van de vakgroep Radiotherapie. Daarnaast coördineert hij het VBHC-programma binnen Maastro, dat gericht is op het verbeteren van patiëntuitkomsten per tumorsoort. Voor deze aanpak ontving Maastro in 2024 de VBHC Prize in de categorie ‘Patient Outcomes & Engagement’.
Miet Vandemaele
Paul Cremers
Samenvatting: Zorginnovatie en de patiënt
Haar onderzoek betreft niet alleen radiotherapie bij borstkanker, maar ze begeleidt ook twee promovendi op het gebied van Shared Decision Making (SDM) en de implementatie daarvan. Ten slotte, maar zeker niet het minste, werkt ze samen met prof. dr. Maria Jacobs aan verschillende studies over innovatie-implementatie, waaronder de implementatie van protontherapie. In deze presentatie zal ze ingaan op verschillende aspecten van hoe we gelijke toegang tot protontherapie voor alle patiënten kunnen verkrijgen.
Prof. dr. Liesbeth Boersma begon haar carrière in de radiotherapie in 1990 bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. In 1995 behaalde ze haar PhD met een proefschrift over door straling veroorzaakte longschade. Na haar opleiding tot radiotherapeut-oncoloog, die werd onderbroken door een fellowship aan de University of Pennsylvania in 1999-2000, startte ze in 2003 bij Maastro in Zuid-Limburg. Sinds het einde van haar opleiding heeft borstkanker haar voornaamste interesse. Van 2008 tot 2022 bekleedde ze diverse managementfuncties bij Maastro, waaronder Directeur Patiëntenzorg. In die rol was ze nauw betrokken bij de oprichting van het Protonencentrum in Maastricht en de implementatie van protonentherapie. Ze was tevens voorzitter van het Nederlands Platform voor Protonentherapie. In 2022 legde ze haar managementtaken neer om zich meer te richten op onderzoek en patiëntenzorg, met een focus op borstkanker en gedeelde besluitvorming. Daarnaast werkt ze samen met Prof. dr. Maria Jacobs aan innovatiestudies en is ze lid van de ESTRO FOCUS groep voor borstkanker.
Liesbeth Boersma
Samenvatting: Innovatie implementatie in de zorg
Anne Marie zal het verschil uitleggen tussen innovatie, transitie en transformatie. Ze gaat in op de redenen waarom innovatie in het huidige Nederlandse systeem moeilijk is en wat zou kunnen helpen om dit op te lossen.
Anne Marie Wegelaar is bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg bij Tranzo, onderdeel van Tilburg University. Deze leerstoel is ingesteld door de 27 Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Daarnaast werkt ze als Professional Educator bij de Engineering Doctorate Clinical Informatics aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Anne Marie Weggelaar
Samenvatting: Relatie tussen passende zorg en innovatie
Nederland staat voor de uitdaging om zorg te bieden in een sterk vergrijzende samenleving met een toenemende zorgvraag en een tekort aan personeel. De huidige zorgstructuur is niet houdbaar en de toegang tot zorg staat onder druk. Passende zorg, die aansluit bij het leven van mensen en minder afhankelijk is van schaars personeel, is essentieel voor de noodzakelijke zorgtransitie. Dit gaat niet over versobering, maar over warme en eerlijke antwoorden op levensvragen. Zorgverleners in de oncologie spelen hierin een cruciale rol door niet alleen naar de ziekte te kijken, maar ook naar de impact ervan op het leven van patiënten. Maar hoe doe je dat? Wat moet je anders gaan doen en wat vraagt dat van innovaties? Dit zijn belangrijke vragen die aan de orde komen tijdens deze presentatie. Antwoorden zijn niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. De urgentie is groot.
Jan Kremer is hoogleraar Zorg en Samenleving aan het Radboudumc en voormalig gynaecoloog. Sinds 2011 richt hij zich op de bredere zorgsector, waar hij de verbinding legt tussen beleid en praktijk. In 2022 werd hij aangesteld als speciaal gezant voor Passende Zorg bij de rijksoverheid, waar hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Kader Passende Zorg. In 2024 bracht hij het adviesrapport “Van marktmeester naar transitiemeester” uit, waarin hij pleit voor een responsieve overheid die innovatie in de zorg ondersteunt door koplopers te belonen en achterblijvers aan te moedigen om bij te dragen aan de noodzakelijke transities.
Jan Kremer
Samenvatting: Rol van innovaties in de radiotherapie
Technische, biologische en klinische innovaties zijn cruciaal voor het succes van radiotherapie en vereisen een voortdurende inspanning om te investeren in fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van kankerzorg te behouden, zijn echter ook andere aspecten steeds belangrijker geworden, die in feite kunnen concurreren met deze investeringen en invloed kunnen hebben op ons innovatieve potentieel. Dit omvat organisatorische, logistieke en financieel-economische aspecten van ons gezondheidszorgsysteem. Radiotherapie heeft een sterke positie om deze obstakels te overwinnen. In deze presentatie zal ik ingaan op de uitdagingen en kansen voor innovatie.
Marcel Verheij behaalde in 1989 zijn artsendiploma aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn dienstplicht specialiseerde hij zich in de radiotherapie bij het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Van 1994 tot 1996 deed hij een research fellowship aan het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, waar hij fundamenteel radiobiologisch onderzoek verrichtte naar stralingsgeïnduceerde celdood. In 1996 promoveerde hij cum laude aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp “Stralingsschade aan de Nier”. In 2000 werd hij staflid radiotherapie bij het Antoni van Leeuwenhoek, waar hij klinisch en onderzoek combineerde. In 2004 werd hij benoemd tot hoogleraar Translationele Radiotherapie aan de Vrije Universiteit en leidde hij tussen 2007 en 2018 de afdeling Radiotherapie. Sinds 2018 is hij hoofd van de afdeling Radiotherapie aan het Radboudumc en professor Radiotherapie. Zijn onderzoek richt zich op innovatieve kankerbehandelingen en radiosensitisatie bij gastro-intestinale tumoren, met klinische studies zoals CRITICS en CRITICS-II.
Marcel Verheij