Hersenen

Wat is een hersentumor?

Een hersentumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. In het laatste geval spreken we van kanker. Goedaardige tumoren groeien niet door in de omgeving en kunnen niet uitzaaien. Toch kan een goedaardige tumor in het hoofd door blijvende groei een even groot probleem zijn.

Hoe ontstaat een hersentumor?

Bij hersentumoren kan sprake zijn van een gezwel vanuit het hersenweefsel waarbij er ergens anders in het lichaam geen tumor gevonden. Dat is dan een primaire tumor. Van metastasen of secundaire kanker spreken we als de hersentumor(en) een uitzaaiing(en) van een tumor ergens anders in het lichaam is.

Kwaadaardige tumoren kunnen uitzaaien. De meeste primaire hersentumoren doen dat zelden. Zowel goedaardige als kwaadaardige hersentumoren kunnen aanleiding geven tot verstoorde hersenfuncties. Als een hersentumor groter wordt, oefent die namelijk druk uit op de hersenen omdat de schedel niet kan uitzetten. Deze druk kan symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Uiteindelijk kan dat zelfs bewustzijnsstoornissen of uitvalsverschijnselen veroorzaken.

Behandeling van een hersentumor

Hersentumoren of hersenuitzaaiingen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De volgende behandelingen kunnen ook gecombineerd worden aangeboden:

  • Radiotherapie
  • Chirurgie
  • Chemotherapie