Hoofd en hals

Bij hoofd-halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied ofwel de bovenste adem- en voedselweg boven het niveau van de sleutelbeenderen. Hoofd-halskanker komt in vergelijking met andere kankersoorten niet vaak voor. In Nederland betreft dit ongeveer 3.000 nieuwe patiënten per jaar. Omdat hoofd-halskanker relatief weinig voorkomt is er in Nederland afgesproken dat deze tumoren alleen in zogenaamde hoofd-halscentra behandeld worden. Maastro vormt samen met het Maastricht UMC+ één van deze hoofd-halscentra.

Hoe ontstaat hoofd-en halskanker?

Er zijn verschillende soorten hoofd-halskanker, die allemaal ontstaan in verschillende delen van het hoofd-halsgebied. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld mondholtekanker, keelkanker en strottenhoofdkanker. Ook speekselkliertumoren en kankers van de neus en neusbijholten vallen onder de noemer hoofd-halskanker. Al deze verschillende soorten hoofd-halskanker hebben verschillende oorzaken, verschillende voorkeursmanieren van behandeling en verschillende kansen van genezing. De meest voorkomende klachten bij hoofd-halskanker is zwelling in de hals, pijn bij slikken, heesheid en oorpijn. Patiënten die hoofd-halskanker hebben gehad, worden ook na hun behandeling nauwkeurig gevolgd.

Behandeling van hoofd-halskanker

Soms is er geen genezing mogelijk en kan er worden overgegaan op een palliatieve behandeling. Als er naar genezing wordt gestreefd, kan hoofd-halskanker op verschillende manieren worden behandeld. Deze kunnen worden gecombineerd of tegelijkertijd worden aangeboden:

  • Radiotherapie
  • Chirurgie
  • Chemotherapie