Protonentherapie bij slokdarmkanker

Als u te maken heeft met slokdarmkanker en bestraling overweegt als behandeling, dan bent u hier op de juiste plek. Protonentherapie kan voor u een veelbelovende optie zijn. Onze deskundige teams zijn er om u te begeleiden en te ondersteunen op uw reis naar herstel.

Ontdek hier hoe protonentherapie een verschil kan maken in uw behandeling en herstel. Samen kijken we naar de beste mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Voorbereiding

Om de protonentherapie voor te bereiden, nodigen wij u na verwijzing uit voor een intakegesprek bij Maastro in Maastricht. Wij bespreken hierin met u hoe uw behandeling eruit zal zien en hoeveel keer u bestraald gaat worden. Ook bespreken we met u het specifieke doel van de behandeling, het verschil ten opzichte van de standaard rontgenbestraling (fotonen) en wat mogelijk de bijwerkingen kunnen zijn. Aansluitend aan het intakegesprek maken we een nieuwe CT-scan voor het definitieve protonenplan. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied bepalen. In principe starten de meeste patiënten binnen een werkweek met de protonenbestralingen. De bestralingen starten op dezelfde dag als de chemotherapie.

Bestralingen

Tijdens de protonenbehandeling voor de slokdarm wordt het doelgebied 23 of 28 keer bestraald, 1 keer per dag gedurende 5 tot 6 weken. De bestralingen kunnen plaatsvinden van maandag tot en met zaterdag bij Maastro. De tijden van de bestraling kunnen per dag verschillen. Er wordt bestraald van 7.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. De bestraling duurt maar een paar minuten en u voelt er niets van. Een behandeling duurt in totaal 30 minuten. Hierbij zijn de voorbereidingen en controles meegerekend. U krijgt gelijktijdig met de bestraling ook chemotherapie, dit bespreekt uw eigen oncoloog verder met u.

Bijwerkingen / adviezen

Alle intensieve behandelmethodes kennen een aantal bijwerkingen. Hoeveel bijwerkingen u krijgt en hoe ernstig die zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar informeert u hierover. Zo nodig krijgt u adviezen de bijwerkingen te verminderen. Bijwerkingen zeggen niets over het effect van de behandeling tegen de kanker.  

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u zich vermoeider voelt dan normaal. Hoe vermoeid u bent, hangt ook af van uw situatie en conditie. Moeheid duurt minder lang als u regelmatig beweegt. Overige klachten die regelmatig optreden zijn slikklachten, hoesten en slijmvorming. Dit zijn bijwerkingen die ook kunnen optreden bij een fotonenbehandeling. Na de bestralingsbehandeling kunnen de klachten nog een paar weken duren. Tijdens de bestralingsbehandeling begeleidt uw arts u hierin.

Controleafspraken

Tijdens uw behandeling hebt u wekelijks een controleafspraak met uw behandelend radiotherapeutoncoloog bij Maastro. Wij streven ernaar deze zoveel mogelijk aansluitend aan de bestraling te plannen, bij voorkeur bij uw eigen behandelaar. De arts bekijkt dan hoe het met u gaat. Klachten, problemen of eventuele opmerkingen kunt u dan bespreken. Na de bestralingen komt u in principe nog één keer op controle bij Maastro. Verdere behandelingen, afspraken en controles vinden plaats in uw eigen ziekenhuis.

Delen

Nieuwe bestralingstechniek bij slokdarmkanker verkleint kans op late bijwerking

‘We verwachten dat deze patiënten minder klachten van het hart en longen ervaren na de behandeling', aldus radiotherapeut-oncoloog Maaike Berbée

Lees meer