Uitzaaiing

Uitzaaiingen zijn kwaadaardige gezwellen die ontstaan zijn uit een bestaande kanker. Ze zitten alleen op een andere plaats dan waar de kanker begon. Een uitzaaiing is dus geen nieuwe soort kanker. Een ander woord voor uitzaaiingen is “metastasen”.

Wat zijn botmetastasen?

Bij botmetastasen is de oorspronkelijke tumor uitgezaaid naar het bot. Wanneer tumorcellen zich via de bloedbaan verspreiden kunnen deze terecht komen in andere delen van het lichaam. Dit kan overal in het lichaam zijn, bijv. organen, spieren, de huid, botten. De verschillende soorten kanker hebben bepaalde voorkeursplaatsen voor het ontstaan van uitzaaiingen. Dit kan dus bijvoorbeeld in bot zijn.

Behandeling van botmetastasen

Meestal worden botmetastasen palliatief bestraald als iemand er klachten van heeft. De bestraling is dan gericht op verlichting van de klachten. In sommige gevallen, bijv. wanneer er kans is op een dreigende dwarslaesie door de botmetastasen, kan bestraald worden om klachten te voorkomen. Wanneer er maar een beperkt aantal botmetastasen zijn kan het zijn dat er nog behandeld kan worden met als doel langdurige lokale controle (radicale behandeling). Maar dit is afhankelijk van nog een aantal andere factoren.

Als bestraling een onderdeel is van de behandeling, dan kan deze bij Maastro plaatsvinden.

Delen